Tere ere van het 35-jarig bestaan van de kringloop Rijssen is er onder meer een boeldag. Eigen foto.
Tere ere van het 35-jarig bestaan van de kringloop Rijssen is er onder meer een boeldag. Eigen foto. (Foto: Kringloop Rijssen)

Kringloop 'n Roondgaank bestaat 35 jaar: 'Het taboe is er nu wel af'

Kringloop 'n Roondgaank in Rijssen bestaat 35 jaar en dat wordt op zaterdag 8 juni uitgebreid gevierd in en om de winkel aan de Nijverheidsstraat 19.

RIJSSEN - De kringloop Rijssen is op 2 november 1984 opgericht. Eerst zat het aan de Wierdensestraat. Het was destijds een zinvolle tijdbesteding voor werkloze jongeren, nu is het een re-integratietraject voor terugkeer naar de arbeidsmarkt", vertelt bedrijfsleider Johan Koppelman. "Mensen komen weer in een ritme en doen ervaring op. Aanvankelijk zijn er dan altijd drie vragen: komen ze naar de kringloopwinkel, komen ze op tijd en doen ze wat uit zichzelf? Soms zitten mensen zo in de put dat het niet lukt, maar er zijn ook zeker mensen die na een traject teruggaan naar de arbeidsmarkt." De kringloop heeft ook een milieudoelstelling. "We gaan voor zoveel mogelijk hergebruik. We beheren ook het afvalbrengpunt en onze jongens weten ook precies wat nog naar de winkel kan. Soms hebben mensen de zolder opgeruimd en komen ze hier met een aanhanger vol spullen. Onze jongens halen af en toe nog de helft eruit voor de winkel, zij kijken met kringloopogen naar spullen."

Johan werkt nu 17,5 jaar bij de Kringloop. Een van de leukste dingen die Johan heeft meegemaakt is dat mensen uiteindelijk teruggaan naar de arbeidsmarkt. "Je ziet mensen die in de put zaten opbloeien en weer aan de slag gaan op de arbeidsmarkt. Daar ben ik heel trots op."

In de kringloopwinkel is het in de loop der jaren steeds drukker geworden. "Het taboe van de kringloop is er af: mensen komen nu gewoon lekker snuffelen. Mensen kopen hier een meubelstuk en pimpen dat op. In het begin was kleding niet te verkopen, nu loopt het als een tierelier."

Om het 35-jarig bestaan te vieren is er op zaterdag 8 juni van 9.00 tot 16.00 uur een boeldag op het voormalige Soweco-terrein. "Normaalgesproken wordt het kleingoed na uitzoeken en schoonmaken in de opslag gezet. Op deze dag wordt het gelijk verkocht. Onze medewerkers maken ter plekke een prijs. Voor de kringloopwinkel zijn er koffie, thee, ranja en allerlei lekkernijen verkrijgbaar. Voor kinderen is er een springkussen. Op het assortiment in de winkel zit 35 procent korting, uiteraard een verwijzing naar het 35-jarig bestaan. Mensen die in de winkel iets kopen kunnen de kassabon met naam en telefoonnummer inleveren in de melkbus en maken kans op een waardebon van de kringloop. Daarnaast kan men raden hoeveel knikkers er in een pot zitten, degene die het dichtste bij zit krijgt een waardebon. Aan de achterkant van het gebouw zijn magazijn- en buitenartikelen te koop."

Meer berichten