Het koor Joy4Kids staat straks ook op de planken van het kerkelijk centrum Sion.
Het koor Joy4Kids staat straks ook op de planken van het kerkelijk centrum Sion.

Het barst van de muziek bij zomerzang

door Jolien van Gaalen

Het interkerkelijk gemengd koor Jong van Hart houdt op zaterdag 15 juni de eerste editie van de zomerzang en muziekavond. "Hiermee willen wij een breed publiek aanspreken en mensen interesseren voor muziek. Het is een muzikaal evenement voor alle leeftijden en voor mensen van alle kerkelijke richtingen," aldus voorzitter Gerrit Jan Rozendom van het interkerkelijk gemengd koor. "De jongste zangeres is 5 jaar en de oudste zangeres is 93 jaar. Hierbij willen we afwijken van normale concerten: het begint om 19.00 en om 20.00 uur staat iedereen weer buiten. Het is kort maar krachtig. We vinden het belangrijk dat ook gezinnen samen kunnen genieten."

RIJSSEN – "Daarnaast willen we duidelijk maken dat muziek voor iedereen is. Muziek verbindt jong en oud, katholiek en gereformeerd. Iedereen is welkom. Het is geen langdurig concert. Daarvoor hebben wij heel bewust gekozen, zodat ook jonge kinderen naar het concert kunnen of mee kunnen doen. Op deze manier kunnen de kinderen gewoon op tijd naar bed en mensen bijvoorbeeld nog op visite. Het is om 20.00 uur afgelopen en loopt niet uit, daar hebben wij goed op gelet."

Bij de zomerzang en muziekavond staan drie muziekgroepen op de planken. Daarnaast werken twee dwarsfluitisten, een pianist en organist mee. Zij brengen samen een gevarieerd programma. Ten eerste maken 35 leden van Wilhelmina Instromend Talent (WIT) hun opwachting. Dit zijn jonge musici die pas zijn begonnen met bespelen van een instrument. Zij brengen onder meer Ode an die Freude en Hallelujah ten gehore. Daarnaast is het koor Joy4Kids, bestaande uit circa 25 kinderen, aanwezig. De leeftijden van de zangers en zangeressen liggen tussen de 5 en 12 jaar. Tot slot treedt ook het koor Jong van Hart op. "Bij 'Jong van Hart' is iedereen welkom", aldus Gerrit Jan. "Eerder hadden we een leeftijdgrens, maar die hebben we laten vallen. Dit is bij andere koren vaak nog wel zo, maar wij hebben alles opengegooid." Het doel is om mensen te interesseren voor muziek, zodat zij ook een instrument gaan bespelen of gaan zingen. "Daarbij is echt iedereen welkom: jong en oud, gereformeerd, katholiek of geen geloof.

De zomerzang vindt plaats bij het Kerkelijk Centrum Sion aan de Vermeerstraat. "Daar is een grote zaal met voldoende ruimte om drie muziekgroepen op te stellen. Ook is er genoeg plek voor het publiek." De entree is gratis. "We willen de drempel zo laag mogelijk houden. Wel is er een collecte voor de onkosten: alles wat we binnenkrijgen is mooi meegenomen." Zeventien bedrijven sponsoren de muzikale avond. "Ook hier hebben we het breed getrokken: we zijn naar bedrijven toegegaan die normaalgesproken niet worden benaderd." Tijdens de zomerzang wordt ook de nieuwe kleding van het interkerkelijk gemengd koor gepresenteerd. Gerrit Jan verwacht 500 mensen. "Er liggen 500 programmaboekjes klaar voor de bezoekers. Hierin staan alle liedjes, zodat mensen kunnen meelezen. Dat heeft ook weer te maken met betrokkenheid. We denken dat de zaal uit gaat puilen. De reacties zijn tot nu toe enthousiast: mensen vinden het mooi dat wij dit gaan doen. Het concert wordt afgesloten met een mooi lied. Daar wil ik nog niet veel over verklappen, maar bijna iedereen kent het. De bezoekers mogen ook meezingen. Alle kinderen krijgen na afloop een leuke attentie. Afhankelijk van hoe het gaat, komt er misschien wel een tweede, derde en vierde editie. We zullen zien."

Meer berichten