Belangstellenden kunnen in het eerste weekend van een juni een kijkje nemen bij de tuin van Menno Boer.  Eigen foto.
Belangstellenden kunnen in het eerste weekend van een juni een kijkje nemen bij de tuin van Menno Boer. Eigen foto. (Foto: Menno de Boer)

'De tuin nodigt uit om in rond te lopen'

door Jolien van Gaalen

Menno Boer stelt in het weekend van 1 en 2 juni zijn tuin aan de Oude Deventerweg in Dijkerhoek open. Het is de eerste keer dat Menno hieraan meedoet. "Ik ben benaderd door de tuinenstichting: zij hadden gehoord dat ik een mooie tuin had en vroegen of ik deze wilde openstellen. Dat heb ik nooit eerder gedaan. Voor de mensen langskomen wil ik het graag netjes hebben en dat is bij een tuin van 1,7 hectare lastig. Maar ik was gevleid dat ze het een mooie tuin vonden en ben uiteindelijk toch overstag gegaan."

DIJKERHOEK / MARKELO – "Veel onderhoud doe ik zelf en dat is naast mijn werk moeilijk om te doen. Per week besteed ik ongeveer een uur of tien aan de tuin." Een tuin met een sterke architectuur en compositie, zo omschrijft tuinarchitect Menno zijn tuin. "Er zijn veel hagen en veel lijnen in de tuin. Ook in de winter is het door de sterke compositie een mooie tuin." Op het perceel liggen indrukwekkende vijverpartijen, grote groepen rhododendrons, bijzondere snoeivormen, uitgestrekte gazons en grote vaste plantenborders.

Rijksmonument

Ook in Markelo kunnen mensen een kijkje nemen bij een tuin, namelijk Erve Odinc van Klaas en Marion van Heuven-Waldkötter. Erve Odinc is een rijksmonument met een boerderij, een schaapskooi en dwarsritschuur met kookhuisje. In het voorjaar ligt het accent op duizenden diverse bollen, in de zomer op geurende rozen en vaste planten.Deze tuin is opengesteld van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. Voor groepen vanaf vijftien personen moet een afspraak gemaakt worden. Op dinsdag 11 en donderdag 13 juni is er een avondopenstelling van 19.00 tot 21.30 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Erve Odinc. 

Voldoening
"Tuinieren is leuk omdat het veel voldoening geeft en je hebt eer van je werk vanwege het resultaat. Het is mooi om elke dag uit het raam te kijken naar een mooie tuin. Dit is mijn ouderlijk huis en ik wil in stand houden wat mijn ouders hebben gemaakt. Natuurlijk pas ik wel dingen aan, maar in grote lijnen blijft de tuin hetzelfde. Het leuke aan deze tuin is dat deze aan de wegkant is afgesloten met hagen. Als de mensen de tuin instappen verwachten ze niet dat dit erachter zit. De tuin nodigt uit om in rond te lopen, tot wandelen en tot ontdekken. Je kunt het niet in een keer overzien, het is bijna een park. Het leuke is ook dat de tuin steeds een andere uitstraling heeft. Door aanpassingen, maar ook door seizoenen. Het belangrijkste bij een tuin vind ik dat deze uniek is en de kwaliteiten van de locatie en het huis versterkt." Menno is van jongs af aan al bezig met tuinieren. "Toen ik hier met mijn ouders kwam wonen is dat begonnen. Dat was op mijn zesde. Vanwege de grootte van de tuin betrokken mijn ouders de kinderen erbij. Daarnaast heb ik opleidingen gedaan op tuingebied, dus het is nu werk én hobby.

Over de open tuindagen heeft Menno geen verwachtingen. "Het lijkt me leuk om de tuin aan andere mensen te laten zien. Tot nu toe heb ik de tuin onderhouden en aangepast voor mijn gezin en mijzelf, en dat is ook prima, maar nu kan ik ook er even mee pronken."

De tuin van Menno & Nicole Boer bevindt zich aan de Oude Deventerweg 59 in Dijkerhoek. Belangstellenden kunnen hier terecht tussen 11.00 en 17.00 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon.

Kijk voor meer informatie op de website van Menno Boer.

Meer berichten