Evert Klinkhamer en Maarten Nijsink verrichten samen de opening van de expositie over de Kameleon op kasteel de Oosterhof. Foto: Rijssens Museum.
Evert Klinkhamer en Maarten Nijsink verrichten samen de opening van de expositie over de Kameleon op kasteel de Oosterhof. Foto: Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum)

Vrijheid, gelijkheid en broederschap met Kameleon in Rijssens Museum

door Rijssens Museum

De thema's vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn terug te vinden in de beroemde jeugdboekenserie de Kameleon van Hotze de Roos. Dorpssmid Evert Klinkhamer legde dat woensdag uit op het Rijssens Museum bij de opening van de expositie 'De Kameleon blijft favoriet!'

RIJSSEN - Evert Klinkhamer, de vader van de tweeling Hielke en Sietse, werd overtuigend uitgebeeld door Stefan de Lange. De Lange is de enthousiaste directeur-eigenaar van Kameleondorp Terherne. Hij was in smidsekleding speciaal naar kasteel de Oosterhof gekomen om de openingshandeling van de zomerexpositie te verrichten. Voorafgaand aan de opening, vertelde hij het een en ander over de achtergronden van een van Nederlands meest bekende jeugdboekenseries.

Volgens De Lange kunnen de boeken van de Kameleon zich qua verkoopcijfers ruimschoots meten met andere succesvolle jeugd- en kinderboekenschrijvers. Juist de Kameleon van schrijver Hotze de Roos en de boeken van Annie M. G. Schmidt hebben torenhoge oplages en herdrukken beleefd. "Maar Annie M. G. Schmidt kent iedereen en wie Hotze de Roos was weet bijna niemand," aldus Klinkhamer.

Timmerman en revolutie
Om dat enigszins goed te maken vertelde hij dat De Roos weliswaar in 1906 in Friesland is geboren, geen beroepsschrijver was, maar een timmerman die wegens de crisis op zoek ging naar werk in Noord-Holland en altijd als timmerman in de zeilmakerij in Krommenie heeft gewerkt. Het schrijven van maar liefst 60 Kameleonboeken deed hij in zijn vrije tijd. Hij schreef de verhalen eerst met de pen en later tikte hij ze uit op zijn schrijfmachine. Die schrijfmachine is nu te zien in het Rijssens Museum.

De Lange vertelde dat De Roos ook zijn visie op de maatschappij op subtiele wijze verwerkt heeft in zijn jeugdboeken. "De verworvenheden van de Franse Revolutie, vrijheid, gelijkheid en broederschap, zijn terug te vinden in de Kameleonboeken. De vrijheid van de tweeling Klinkhamer komt vooral tot uiting doordat ze over een supersnelle boot beschikken waarmee ze overal naartoe kunnen varen. Gelijkheid laat De Roos in zijn boeken doorklinken omdat voor de jongens rijkdom of status niet telt. Er is extra aandacht voor mensen die armoede lijden of het moeilijk hebben. Voor hen is iedereen gelijk. En broederschap komt natuurlijk vooral tot uiting bij de broers zelf, maar ook staan ze altijd klaar voor iedereen die geholpen moet worden."

Na de toespraak van Klinkhamer, ging het gezelschap naar de wisselzaal van kasteel de Oosterhof. Intussen waren drie echte fans van de Kameleon gearriveerd: Herbert Heuvelman (12) en de broers Leander (12) en Maarten Nijsink (15). Samen met hen werd de expositie geopend door met een grote schaar het vlaggetjeslint op drie plaatsen door te knippen. Hierna ging het gezelschap de wisselzaal binnen om de expositie te bekijken.

Duits
De expositie geeft een overzicht van de 60 boeken die de Kameleonserie inmiddels telt. Ook is te zien hoe het boek er in de Duitse versie uitziet. Daar heet de boot Die Tigerhai en is hij in de kleuren van de tijgerhaai geschilderd.

Naast Duitse boeken is er ook nog altijd op YouTube een hoorspel te beluisteren. Verder zijn er tientallen originele tekeningen van Gerard van Straaten én de echte kleurenomslagen van vele bekende Kameleonboeken te bewonderen.

Meer berichten