'Dit soort exposities brengen voor onze mensen heel veel werk met zich mee. Maar ze zijn vol goede moed aan de klus begonnen en het resultaat mag er zijn," aldus Gerrit Dannenberg. Foto: Rijssens Museum.
'Dit soort exposities brengen voor onze mensen heel veel werk met zich mee. Maar ze zijn vol goede moed aan de klus begonnen en het resultaat mag er zijn," aldus Gerrit Dannenberg. Foto: Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum)

De Kameleon blijft favoriet in Rijssen

door Rijssens Museum

De nieuwe zomerexpositie van het Rijssens Museum wordt op woensdag 22 mei om 14.00 uur geopend. De titel van de nieuwe wisselexpositie is De Kameleon blijft favoriet! en is opgebouwd rond de onverwoestbare jeugdboekenserie van schrijver Hotze de Roos.

RIJSSEN - Generaties jongeren groeiden op met de Friese tweelingbroers Hielke en Sietze Klinkhamer en hun boot, de Kameleon. De Kameleon was ooit een afgedankte ijzeren duwbak die werd achtergelaten in de vaart achter de smederij van hun vader. De tweeling maakt de ijzeren duwbak schoon en ze verven hem met verschillende restjes verf. Zo ontstaat een lomp vaartuig dat van afstand steeds van kleur lijkt te veranderen en daarom de naam de Kameleon krijgt. Als de tweeling dan ook nog een automotor in de schoot valt, monteren ze die in hun boot en zo ontstaat de sterkste en snelste boot in het verzonnen Friese dorp Lenten en omgeving waarmee de tweeling, hun vrienden en Gerben Zonderland, de humoristische knecht van boer Jellema, talloze avonturen beleven.

Hotze de Roos schreef de eerste 60 delen van de nu 70 titels tellende jeugdserie die nog steeds door Uitgeverij Kluitman in Alkmaar wordt uitgegeven. Na de dood van Hotze de Roos namen andere schrijvers het over: Piero Stanco, Fred Diks, Bies van Ede en Maarten Veldhuis. Maar ter ere van Hotze de Roos handhaafden zij allemaal, weliswaar met kleine veranderingen, als schrijversnaam De Roos.

De Werkgroep Wisselexposities van het Rijssens Museum vond de Kameleon een ideaal thema voor de zomermaanden. Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is bijzonder blij met de Kameleontentoonstelling in Rijssen. "Wie kent de boeken van de Kameleon niet? Dit soort exposities worden niet panklaar aangeleverd en dan moet je wel bedenken dat dit voor onze mensen heel veel werk met zich meebrengt. Maar ze zijn vol goede moed aan de klus begonnen en het resultaat mag er zijn. Er zijn contacten gelegd met toeristisch themapark Kameleondorp Terherne in Friesland en ze zijn er ook naartoe geweest. De mensen van Kameleondorp waren enthousiast en wilden volop meewerken en zo kon deze mooie expositie tot stand komen."

Minstens zo'n grote bijdrage aan het succes van de jeugdboekenserie leverden de illustratoren. Gerard van Straaten, de broer van de bekende cartoonist Peter van Straaten, is wel ongeveer de belangrijkste. "Onze mensen hebben ook contacten gelegd met Uitgeverij Kluitman en zij waren bereid een uitgebreide serie originele tekeningen beschikbaar te stellen om te laten zien in Rijssen. Een bijzondere toevoeging," aldus Dannenberg die zelf ook altijd een groot liefhebber van de Kameleonboeken is geweest.

Er is van alles te zien in de wisselzaal van de Kasteel de Oosterhof. Natuurlijk de boeken waar het allemaal mee begon, maar ook de originele typemachine van Hotze de Roos. Er is een grote legpuzzel van het Kameleondorp en het Friese meer waar het zich allemaal afspeelt. Er is een Kameleoncomputerspel waarbij met de Kameleon kan worden gevaren. Dat spel kan ook op het grote scherm gespeeld worden in 'n Koffiehook. Tijdens de looptijd van de expositie mogen tweelingen gratis naar binnen. En de laatste ontwikkelingen worden ook gevolgd: er is ook aandacht voor de verfilmingen van van de Kameleon. Wie de expositie bezoekt krijgt gratis kortingskaarten voor Kameleondorp Terherne.

Meer berichten