Op de Holtense kampioenschappen van de vereniging komen altijd veel mensen uit Holten en omstreken af. Foto: Fredy Hulleman.
Op de Holtense kampioenschappen van de vereniging komen altijd veel mensen uit Holten en omstreken af. Foto: Fredy Hulleman. (Foto: Fredy Hulleman)

'Samen maken we het altijd gezellig'

door Jolien van Gaalen

Dat tafeltennis in competitie- en recreatieverband heel leuk is weten de twintig leden van Tafeltennisvereniging Holten maar al te goed. "We zijn een hechte club", vertelt voorzitter Dirk Jansen. "Onderling helpen we elkaar. De beste spelers vinden het belangrijk om anderen te helpen om beter te worden. We oefenen en spelen samen."

HOLTEN - De vereniging is opgericht op 1 november 1976 door een vijftal Holtenaren. "Een van hen, Nico Valk, is nog steeds lid en erg actief bij de club. Hij speelt in het eerste team en is secretaris van het bestuur. In totaal zijn er twintig leden: negentien mannen en één vrouw. De leeftijden zijn heel divers: van begin 20 tot eind 60. Met z'n allen zijn we heel goed in staat om het gezellig te maken."

Nieuwe leden zijn van harte welkom. "Veel mensen vinden tafeltennis leuk, maar slechts weinigen spelen in competitieverband. Nu hebben we vier competitieteams en een aantal recreatieleden. We zijn op zoek naar mensen die tafeltennis leuk vinden en recreatiewedstrijden willen spelen. Hierbij gaat het om het plezier en niet om het winnen. Er zijn nu twee recreatieleden, zij willen ook wel eens aan een wedstrijd meedoen. Momenteel kan dat niet, want voor een team zijn drie personen nodig en het liefst nog één of twee extra spelers. Dan kan er gerouleerd worden en hebben we invallers bij eventuele verhindering."

'Uitdaging voor spelers'
"Veel van ons zijn in de lagereschooltijd begonnen met tafeltennis, dan ren je om een grote tafel om een balletje te slaan. In die tijd krijg je dan gevoel voor het spel. Vervolgens ga je bij een vereniging om op competitieniveau te spelen. Dan ga je wekelijks trainen en leer je de techniek. Ook van wedstrijden tegen betere tafeltennissers leren we. Samen oefenen we spelsituaties en leren om ballen met effect te slaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zijspin, backspin en de topspin: je leert om deze ballen te slaan en te ontvangen. Maar het is ook een uitdaging voor de spelers zelf. Als je iets fout doet wordt dat afgestraft en gaat het punt naar de tegenpartij."

Elk jaar houdt de vereniging het Holtens kampioenschap. "Dat is altijd gezellig, mensen uit Holten en omstreken komen dan een balletje slaan. Ook kinderen zijn er dan wel, maar we hebben geen jeugdleden. Bij een jeugdteam moeten de leden ongeveer even sterk zijn en dat is een lastige opgave. Daarnaast doen kinderen nog andere sporten waarvan de wedstrijden ook op zaterdag zijn. Zij kunnen dan dus niet bij de zaterdagcompetitie zijn."

Goed functioneren
Dirk is inmiddels al twaalf jaar lid en acht jaar voorzitter. "Vanwege privéomstandigheden had een bestuurslid geen tijd meer voor het voorzitterschap. Zo is er een vacature ontstaan en toen heb ik me aangeboden voor de functie. Als voorzitter vind ik het mooi om te zien dat de vereniging goed functioneert. Doordat we een klein en hecht team zijn gaat de communicatie snel. Als mensen ideeën hebben voor evenementen geven anderen al snel aan of het kan of dat er al zoiets is. Het kost eigenlijk geen moeite om voorzitter te zijn, om zomaar te zeggen."

Kijkje nemen
Belangstellenden zijn van harte welkom om vrijblijvend een kijkje te nemen bij de trainingen op maandag om 20.00 uur in de gymzaal aan de Vrijheidslaan. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Dirk Jansen via dajaac@hetnet.nl.

Meer berichten