Kerkbranden: Parijs, Rijssen en Holten

Dionysiuskerk aan de Rozengaarde in Rijsse Foto: Frans Nikkels / TC Tubantia.
Dionysiuskerk aan de Rozengaarde in Rijsse Foto: Frans Nikkels / TC Tubantia.

door Floor Looy

In de Franse hoofdstad gaat op 15 april de Notre Dame in vlammen op. Veel Parijzenaars zijn in shock. In no time ligt er een miljard (!) euro klaar voor de herbouw van de kathedraal. In dezelfde week is er brand in de Dionysiuskerk in Rijssen. Vorig jaar verwoestte een grote brand de St.Urbanuskerk in Amstelveen. Kerkbranden komen hard aan.

Op 16 juni 1829 verwoest een grote brand in Holten niet alleen de school, 52 huizen en zeventien schuren. Ook de oude middeleeuwse kerk gaat in vlammen op. De Arnhemsche Courant meldt een paar dagen later dat een groot aantal inwoners door de brand in diepe armoede is gedompeld. Zo vlak na de Franse tijd is het al geen vetpot, dus waar moeten de Holtenaren geld voor de wederopbouw vandaan halen? Gelukkig wordt overal in het land geld voor de slachtoffers ingezameld. Koning Willem I stelt 12.000 gulden (ongeveer 5000 euro) beschikbaar voor de herbouw van de kerk.

Drie jaar na de brand wordt de nieuwe kerk ingewijd. En in 1840, zo lezen we langs het Wereldtijdpad, krijgt Holten nieuwe klokken. Op de grote klok staat de tekst: 'Een vuurgloed brak voor 11 jaaren op deze dag mijn klanken af, doch God was het die redding gaf. Daar ik nu mijn klank weer horen laat tot nut van kerk en burgerstaat'.

Naar het zich laat aanzien heeft de Mariaklok, de grote luidklok van de Notre Dame met een gewicht van zes ton, de brand overleefd.De makers van klokkengieterij Eijsbouts in het Noord-Brabantse dorp Asten haalden opgelucht adem. 'Hun' klok is namelijk nog maar zes jaar oud. Hij luidde in maart 2013 voor het eerst ter ere van het 850-jarig bestaan van de kathedraal. De klok verving samen met acht andere klokken de oude, vals klinkende kerkklokken. Die waren namelijk kort na het overlijden van Napoleon in grote haast gegoten. Ook toen gold: haastige spoed…

Er zijn in de loop van de tijd heel veel kerkgebouwen verwoest als gevolg van branden, aardbevingen, bombardementen of - zoals recent - op Sri Lanka door bomaanslagen. Vrijwel altijd verrijzen de gebouwen na enige tijd weer uit hun as. Gelovigen, maar niet alleen zij, hebben zo'n band met 'hun' kerk, dat ze er alles voor over hebben om het verwoeste gebouw weer in oude glorie te laten herrijzen. Dat zal ook het geval zijn met de Notre Dame. Maar of dat in vijf jaar gaat lukken, zoals president Macron graag ziet, dat zal de tijd leren…

Wereldtijdpad
Deze rubriek koppelt actuele en historische gebeurtenissen van Rijssen-Holten aan teksten die langs het Wereldtijdpad staan. Het Wereldtijdpad is een wandelroute van vijftig kilometer tussen Rijssen en Holten.

Het is tegelijk 's werelds grootste tijdlijn. Langs het pad staat namelijk voor elk jaar van de jaartelling een paaltje met jaartal en een kleine informatiekubus met gebeurtenissen uit het betreffende jaar.
Gebeurtenissen uit onze regio, Nederland, Europa en de rest van de wereld. Themawandelingen maken een selectie uit die gebeurtenissen (beschrijving te downloaden van wereldtijdpad.nl) Aan een aantal plaatjes zijn QR-codes bevestigd.

Door die te scannen zie je een filmpje over een gebeurtenis die op de kubus is vermeld. Het Wereldtijdpad is opgedeeld in negen rondwandelingen van 4 tot 10 kilometer. Wandelaars hebben onderweg via hun smartphone toegang tot wandelkaartjes, themawandelingen, foto's en filmpjes (wtpmobiel.nl).

Meer berichten