De motorclub 'n Tuf houdt jaarlijks veertien ritten voor motorrijders en twee voor brommerrijders.  Eigen foto.
De motorclub 'n Tuf houdt jaarlijks veertien ritten voor motorrijders en twee voor brommerrijders. Eigen foto. (Foto: MTC 'n Tuf Rijssen)

'We hebben dezelfde hobby: motorrijden'

door Jolien van Gaalen

Motorclub 'n Tuf heeft met een 25-jarig bestaan een mooie mijlpaal bereikt. "Daarom houden we op 25 mei een jubileumrit met de motor- en brommerafdeling", vertelt Anite Nijkamp van het bestuur. "Er worden verschillende afstanden gereden: de rit voor motor is 140 kilometer en voor brommers 60 kilometer. Onderweg komen we samen bij de pauzeplek en natuurlijk achteraf bij het clubhuis. Er zit nog een leuke verrassing bij. Het lijkt leuk om het 25-jarig bestaan te vieren met zoveel mogelijk brommer- en motorrijders. Iedereen is van harte welkom, ook niet-leden."

RIJSSEN - De oprichtingsvergadering van 'n Tuf vond plaats op 22 februari 1994 en schreven zich gelijk 80 leden in. Anite is vanaf het begin betrokken bij de vereniging. "Ik zat in het oprichtingsbestuur, ben secretaris geweest, ook heel lang gewoon lid geweest en nu zit ik weer in bestuur. In 1993 kwamen twee Rijssenaren op een vergadering van de Enterse Motorclub op het idee om een motorclub in Rijssen te beginnen. Dit naar aanleiding van het flinke aantal mensen uit Rijssen die op de vergadering aanwezig zijn. Al gauw vonden ze een paar medestanders."

Inmiddels volgen de generaties elkaar op. "We hadden voor de kinderen van leden speelgoed in het clubhuis. Nu hebben zij zelf kinderen, zijn lid en rijden mee met de toertochten. Dat is heel mooi. Daarnaast is heerst er een relaxte sfeer onder elkaar. We hebben dezelfde hobby: motorrijden. Veel leden maken ook grote reizen met de motor. Daar kunnen we eindeloos over praten. En als er iets is, wordt je goed opgevangen: er is altijd iemand om mee te praten of samen een tocht te rijden. Bij de koffiepauze wordt er dan ook veel gepraat over wat er speelt."

Levendige club
Anite vertelt dat 'n Tuf een levendige club is met ongeveer 125 leden en veel activiteiten. "Er zijn dagritten van circa 300 kilometer en avondritten van ongeveer 80 kilometer. Onlangs was de natte neuzenrit, waaraan 36 motorrijders hebben meegedaan. De brommerafdeling houdt twee ritten per jaar, met afstanden tussen de 65 en 80 kilometer." Er zijn ook een aantal dames lid van de vereniging. "Dat willen we meer onder de aandacht brengen: meer dames zijn heel erg welkom." Op woensdag tussen 20.00 tot 0.00 uur en op zaterdag van 21.00 tot 0.00 uur is het clubhuis. Leden zijn van welkom om gezellig wat te drinken."

Zoals bij veel verenigingen zijn ook bij deze club veel vrijwilligers actief. Zij zitten in één van de vele commissies die 'n Tuf rijk is. "De toercommissie bestaat uit een stuk of twaalf vrijwilligers. Deze mensen zetten de ritten uit en controleren deze. Daarnaast is de activiteitencommissie, bestaande uit 6 of 7 leden. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van activiteiten naast de tochten, zoals bingo en het pinkstertreffen. Bij laatstgenoemde activiteit nemen leden hun partner en eventuele kinderen mee: dit is voor het hele gezin. Zo hebben we een keer met fluisterbootjes gevaren en zijn we gaan boogschieten bij Het Rheins in Enter."

De beheercommissie houdt zich bezig met het onderhoud van het clubgebouw. "We hebben een mooi pand, dat wordt onderhouden door vier personen. Hierbij valt te denken aan schoonmaak, maar ook aan het aanvullen van voorraden. Tot slot is er de brommercommissie. Sinds twee jaar hebben wij tweetaktsnoevers onder onze vleugels. We werken heel mooi met elkaar samen en houden ook gezamenlijke ritten. Deze commissie bestaat uit twee personen, maar de hele afdeling bestaat uit twintig leden." Extra hulp is altijd welkom. "We kunnen altijd hulp gebruiken bij de toercommissie. In het uitzetten en controleren van routes gaat veel werk zitten. Dit jaar hebben we veertien motortoertochten." Aanmelden kan via mtctuf@gmail.com of belangstellenden kunnen meedoen aan een rit op de zaterdag en zo hun interesse kenbaar maken."

De club onderscheidt zich volgens Anite doordat de tochten alleen op zaterdag worden verreden en niet op zondag. "Daarnaast onderscheiden we ons door het aantal ritten: dat zijn er op jaarbasis veel." Voor de toekomst hoopt ze dat het ledenaantal van circa 125 leden wordt behouden. "Daarnaast willen we verjongen: graag zien wij dat meer jongere mensen zich bij ons aansluiten. Voor 30 euro per jaar kun je overal aan meedoen tegen een gereduceerd tarief. Het is best bijzonder dat wij nu zo groot zijn, want in Nijverdal, Holten en Enter zijn ook grote motorclubs."

Kijk voor meer informatie op de website

mtctuf.nl

Meer berichten