Bij de Zonnebloem Rijssen zijn ongeveer 24 vrijwilligers actief:  ze bezoeken gasten, organiseren en begeleiden activiteiten. Foto: Isabel Warming.
Bij de Zonnebloem Rijssen zijn ongeveer 24 vrijwilligers actief: ze bezoeken gasten, organiseren en begeleiden activiteiten. Foto: Isabel Warming. (Foto: Isabel Warming)

'Mensen zien genieten is mooi'

door Jolien van Gaalen

In Rijssen en Holten zijn ook afdelingen van De Zonnebloem. De Rijssense afdeling bestaat sinds 9 januari 1970 en naderen een mijlpaal: volgend jaar vieren zij dus het 50-jarig jubileum.

RIJSSEN / HOLTEN - "Rijssen en Holten functioneren als twee zelfstandige afdelingen. "Na het vertrek van enkele bestuursleden in februari 2017 had Holten het probleem dat er geen nieuwe bestuurskandidaten te vinden waren", vertelt voorzitter Christien Jelsma. "De vrijwilligers waren wel gemotiveerd om door te gaan. Daarom is vanuit Holten aan de afdeling Rijssen gevraagd om de bestuurstaken over te nemen. De werkgroep Holten blijft het lokale aanspreekpunt, verzorgt het lokale bezoekwerk en organiseert diverse activiteiten. De lokale afdeling is ontstaan binnen de katholieke kerk en is opgericht door mevrouw Groothedde, mevrouw Geuzendam, mevrouw Mulder, mevrouw Rijpert en mevrouw v.d. Kolff", aldus Jelsma. "Tegenwoordig is de Zonnebloem landelijk en lokaal niet meer gerelateerd aan een gezindte. De gasten en vrijwilligers respecteren uiteraard de persoonlijke wensen en leefregels. Wij zetten ons in voor mensen die door ziekte of handicap lichamelijke beperkingen en willen vooral eenzaamheid voorkomen of beperken. Waar nodig halen en brengen we onze gasten naar de activiteiten. We zien dat de gasten genieten en het gezellig hebben. We horen wel eens dat mensen het fijn vinden om even weg van huis te zijn, omdat ze verder nergens komen. Een andere deelnemers heeft aangegeven dat ze de vrijwilliger die op bezoek komt zo lief vindt en altijd uitkijkt naar deze middagen."

Hulp is welkom
Bij de lokale Zonnebloem zijn in totaal 34 vrijwilligers actief. "Vaak zowel als bezoekvrijwilliger als bij de verschillende activiteiten en het bestuur. "Samen bezoeken ze 29 gasten, organiseren en begeleiden de activiteiten en de welfare iedere maandagmiddag bij de Parkstede. We kunnen altijd nog extra hulp gebruiken, vooral verzorgenden IG en verpleegkundigen. Daarnaast zijn extra handen welkom bij onze middag-activiteiten en de busreizen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Isabel Warming via 06-44 16 91 48.

Ook mogen gasten zich altijd aanmelden voor bezoekwerk en voor deelname aan de activiteiten. Na aanmelding van een vrijwilliger of gast, wordt contact opgenomen door Isabel. Zij bespreekt wat de vrijwilliger wil of wat de gast van een bezoek verwacht. Tevens wordt gekeken of er een klik is tussen vrijwilliger en gast."

Met veel plezier
"De kracht van onze afdeling is dat wij als vrijwilligers klaarstaan voor mensen met een handicap, mensen met een kleine lichamelijke beperking of zij die eenzaam zijn.Met veel plezier en overtuiging bezorgen wij onze gasten een fijne middag of dag. Daar genieten wij ook van."

Christien is al elf jaar actief als vrijwilliger, vakantievrijwilliger, in het bestuur als bestuurslid activiteiten en nu als voorzitter. "Het leukste is om gasten zien te genieten van een leuke middag of een stamppotbuffet. De mooie reacties geeft je zelf ook een kick. Wat mij bijgebleven is, is een knuffel van een gast die blij was dat ze toch is gegaan, terwijl ze zich niet zo lekker voelde. Tijdens de activiteit dacht ze daar niet meer en ging met plezier naar his. Maar ook de leuke actie van de Rotary en de wandeling van A.V. Rijssen waar we geld van hebben gekregen voor de financiering van activiteiten. De bustocht in mei is hier een voorbeeld van."

Aanmelden
Mensen die tot de doelgroep behoren kunnen zich aanmelden voor drie onderdelen: regelmatig huisbezoek door een vrijwilliger, een gezellige groepsactiviteit en de welfare handwerkmiddagen. "Deze onderdelen kunnen gecombineerd worden, maar dat hoeft niet. Zo kunnen mensen zich nog aanmelden voor een bustocht naar het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur op 15 mei. Een lunch is hierbij inbegrepen en zoals gebruikelijk wordt begonnen met koffie en gebak. De kosten bedragen 35 euro. De bus is geschikt voor rolstoelen. Aanmelden kan bij Marijke van den Elzen via 06-40 53 34 04. Het huisbezoek door een vrijwilliger kan aangevraagd worden bij Isabel Warming via 06-44 16 91 48."

Het jaarprogramma met alle uitjes, activiteiten en contacten staat op de website en de folder ligt ook bij ViaVie Welzijn.

Meer berichten