Het beeld van Izak Vomberg en zijn vrouw heeft een prominente plaats gekregen bij de ingang van de Van Heelzaal. Foto: Jan Joost.
Het beeld van Izak Vomberg en zijn vrouw heeft een prominente plaats gekregen bij de ingang van de Van Heelzaal. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Bekend beeld nu bij Rijssens Museum

door Rijssens Museum

Het Rijssens Museum is de gelukkige eigenaar geworden van het bekende beeld van Izak Vomberg en zijn vrouw Rachel Urbach.

RIJSSEN - Het beeld is gemaakt door de Rijssense kunstenaar Harry te Linteloo die de Joodse kunstkenner en kunsthandelaar samen met zijn vrouw vereeuwigde in een van de meest donkere periodes in de Nederlandse geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog. Vomberg en zijn vrouw zijn afgebeeld met de Jodenster prominent op hun jas.

Scherp oog
Arjan te Linteloo, zoon van kunstenaar Harry te Linteloo, heeft het beeld van zijn vader geërfd. Hij heeft het jarenlang bij zich thuis gehad.Arjan vond toch dat het beeld meer tot zijn recht komt in het Rijssens Museum omdat daar ook een deel van de zogenaamde Van Heelkunstcollectie is geëxposeerd.

Aan deze kunstcollectie is de naam Vomberg nadrukkelijk verbonden. Jutefirmant Van Heel was een kunstverzamelaar die heel vaak Izak Vomberg erop uitstuurde om schilderijen en kunstvoorwerpen voor hem te kopen. Enerzijds omdat Vomberg een scherp oog had voor de kwaliteit, maar anderzijds ook om het aankoopbedrag zo laag mogelijk te houden. Immers, als kunsthandelaren de fabrikant Van Heel aan zagen komen, gingen de prijzen automatisch al een eind omhoog.

Van Heel
Het door Te Linteloo jr. geschonken beeld stelt Izak Vomberg en zijn vrouw Rachel Urbach voor.Vomberg overleed in 1943 in het doorgangskamp Westerbork in Drenthe en Rachel Urbach een jaar eerder in Almelo.Het Rijssens Museum is erg blij dat Arjan te Linteloo het beeld geschonken heeft.Volgens conservator Jan van de Maat beschikte het museum al over een mooi schilderij van Vomberg. "Dat hangt in onze Van Heelzaal. Als we bezoekers rondleiden vertellen we ook altijd over de grote rol die Vomberg gespeeld heeft bij de totstandkoming van onze Van Heelkunstcollectie," aldus Van de Maat, die het gebaar van Te Linteloo zeer waardeert.

Prominent
Van de Maat heeft het beeld van het echtpaar Vomberg een prominente plaats gegeven in de vensterbank in de hal van het kasteel. "Direct naast de trapopgang naar de Opkamer/Van Heelzaal. Bij het binnengaan en verlaten van deze ruimte passeren we nu dit voor ons zo betekenisvolle echtpaar dat niet alleen over hun verdiensten voor Rijssen vertelt, maar ook over trieste lot dat onze Joodse plaatsgenoten getroffen heeft," aldus Van de Maat. De kunstenaar heeft het beeld zo sober mogelijk gehouden. Er zijn geen kleuren gebruikt, maar de emoties over het weggevoerd worden is van de gezichten af te lezen.

Meer berichten