De virtuele Van Heelvleugel met de Hollandse meesters uit de Van Heelcollectie wordt schuin achter het kasteel geprojecteerd boven de gracht en is virtueel te bereiken via de Sociëteit van de Kring Werkgevers. Foto: Letink Design Enter.
De virtuele Van Heelvleugel met de Hollandse meesters uit de Van Heelcollectie wordt schuin achter het kasteel geprojecteerd boven de gracht en is virtueel te bereiken via de Sociëteit van de Kring Werkgevers. Foto: Letink Design Enter. (Foto: Letink Design Enter)

Serieus parkeerprobleem rond Oosterhof

door Rijssens Museum

Als de parkeervoornemens doorgaan die in het Masterplan staan, dan is dat echt niet grappig. Dat was de strekking van wat voorzitter Jan Bakker en bestuurslid Henk Kastenberg maandagmiddag 1 april zeiden in het Rijssens Museum.

RIJSSEN - Via de media had het Rijssens Museum laten weten zich grote zorgen te maken over het parkeerbeleid dat eraan staat te komen rond de Oosterhof. In de toekomst mag niet meer geparkeerd worden ter weerszijden van de Kasteellaan. De situatie zou nog te bespreken zijn als de parkeerplaats bij de Hobbyboerderij zou worden vergroot tot aan de hoek van de kasteelgracht. Ook niet ideaal, maar toch beter dan helemaal te moeten lopen vanaf de Hobbyboerderij. Maar daar staat niets over in het Masterplan.

Het Masterplan voorziet in een versterking van het parkkarakter van het gebied waarin Volkspark, landgoed de Oosterhof en de Pelmolen liggen. De waterhuishouding wordt verbeterd en de grondwaterpomp die nu nog onder het terras van het brandweermuseum zit, zal worden verplaatst richting het Volkspark zodat ook de Volksparkvijver daar van mee kan profiteren.

Groot ongemak
Volgens Bakker en Kastenberg zijn de gedachten achter het Masterplan zeker niet verkeerd, maar er zitten ook zaken in die wat beter op de werkelijkheid kunnen worden afgestemd. Het museumpubliek bestaat ook uit senioren en ook mensen die niet goed ter been zijn. "Die doelgroep moet je niet op grote afstand van de musea laten parkeren," zeggen Bakker en Kastenberg. Daarnaast zou een parkeerverbod op de Kasteellaan ook voor groot ongemak zorgen voor de Kring Werkgevers die in het kasteel zijn Sociëteitsruimte heeft en daar regelmatig activiteiten houdt.

Het Rijssens Museum doet de afgelopen tijd ook alle mogelijke moeite om het museum ook voor mindervaliden aantrekkelijk te maken. Zo kan er in de Koffiehoek een virtuele toer gemaakt worden door het kasteel. En omdat fysieke uitbreidingen op het kasteelterrein nu eenmaal niet mogelijk zijn, is gekozen voor een virtuele uitbreiding aan de achterkant van de havezate. Daar wordt de Van Heelzaal geprojecteerd.

In de Van Heelzaal worden de 25 mooiste schilderijen uit de Van Heelcollectie geëxposeerd.

Samenwerking
Bakker en Kastenberg lieten het eerste ontwerp zien dat tot stand gekomen is door een samenwerking van het Rijssens Museum, het Rijksmuseum Twente en ontwerpbureau Letink uit Enter. Het resultaat mag er zijn. De virtuele bezoekers lopen straks door de kasteelhal en via de deur naar de Sociëteit van de Kring Werkgevers kom je in de Van Heelzaal. Er zijn vier categorieën: religie, landschappen, stadsgezichten en stillevens.

De schilderijen in de Van Heelzaal zijn dichter te benaderen dan in het echt. Het reliëf, de onregelmatigheden in de verf en kleurverschillen door restauraties zijn zichtbaar. Er is er informatie over de schilderijen aangebracht. De virtuele Van Heelzaal heeft deels een glazen vloer waaronder de kasteelgracht te zien is.

De Van Heelzaal verkeert in de afrondende fase. Naar een geschikte datum voor de presentatie wordt nog gezocht.

Meer berichten