De tuin achter kasteel de Oosterhof was ook de afgelopen weken zeer drassig. Daaraan komt een eind door het gebruik van grasbeton. Foto: Jan Joost.
De tuin achter kasteel de Oosterhof was ook de afgelopen weken zeer drassig. Daaraan komt een eind door het gebruik van grasbeton. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Rijssens Museum wil van Oosterhoftuin parkeerplaats maken van grasbeton

door Rijssens Museum

"Het parkeerverbod op de Kasteellaan is een belemmering voor de bezoekers van het Rijssens Museum en het Brandweermuseum," zegt voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea in kasteel de Oosterhof en het Tweede Bouwhuis. "We vreesden al langere tijd dat dit zou komen. Nu het inrichtingsplan openbaar is willen we geen tijd verliezen en komen we op zeer korte termijn officieel naar buiten met onze alternatieven."

RIJSSEN - Vorige week presenteerden burgemeester en wethouders het langverwachte inrichtingsplan dat Strootman Landschapsarchitecten bedacht heeft voor de oostelijke groene long van Rijssen. Om het gebied tussen de Parkstraat, Enterstraat en Korteboslaan veilig te stellen en te verbeteren worden ingrijpende maatregelen voorgesteld. De parkfunctie van de oostelijke groene long van Rijssen wordt versterkt door hekken en asfalt te verwijderen, bomen bij te planten en parkeren op één plek te concentreren. Parkeren ter weerszijden van de Kasteellaan wordt ondubbelzinnig verboden. Bezoekers moeten hun auto neerzetten op de parkeerplaats bij de hobbyboerderij aan de Albertsdijk. Via het Kerkenpad vanaf de Oosterhofweg moeten bezoekers dan te voet naar het kasteel.

Regelrechte ramp
Jan Bakker zegt dat er nuttige dingen in de plannen staan. "Zijn we alleen maar blij mee." Hij heeft echter geen goed woord over voor het parkeerverbod op de Kasteellaan. "Een regelrechte ramp voor onze musea. Een groot deel van onze bezoekers zijn senioren waaronder ook mensen die slecht ter been zijn. Die moeten straks komen lopen vanaf de hobbyboerderij. Zo'n slechte bereikbaarheid is absoluut geen goede reclame en dat moeten we niet hebben," zegt Bakker.

Bakker wil niet afwachten tot de politiek zich over de plannen uitspreekt. "Want dan ben je in feite te laat. Wij stellen zeer binnenkort voor om dan de tuin aan de achterkant van het kasteel maar verstandig aan te passen als alternatieve parkeerplaats. Daar hoeft geen border of boom voor te sneuvelen," zegt Bakker. "We leggen in het gazon zogenaamde grasbetonblokken. Je krijgt dan een harde ondergrond waarop je auto's kunt neerzetten en binnen zeer korte tijd groeit daar het gras er weer doorheen en de parkeerplaats ziet er weer uit als gazon."

Jan Bakker en bestuurslid Henk Kastenberg willen de plannen maandagmiddag om 16.00 uur uitgebreid toelichten in 'n Koffiehook van het Tweede Bouwhuis."Het museum is op maandag altijd gesloten voor het publiek, dus dat kan heel goed in 'n Koffiehook," zegt Bakker."Daar hebben we ook een groot scherm waarop we beeldmateriaal kunnen tonen en dan kan iedereen zien dat de grasbetonparkeerplaats een goede oplossing is voor auto's en ook hoe het eruit ziet gaat zien. Iedereen is van harte welkom."

Volgens Bakker snijdt het mes aan vele kanten. "De auto's zijn weg uit de Kasteellaan. Bezoekers stappen uit dichtbij het museum. De drassige kasteeltuin is dan ook bij slecht weer goed begaanbaar. Ook voor andere activiteiten is dat beter, bijvoorbeeld voor de Koningsdagfair. Een verhard oppervlak van grasbeton is praktisch, schoon en ook veel minder kwetsbaar bij droog en nat weer dan het gewone gazon."

Meer informatie over het oplossen van de parkeerproblematiek staat op de website van het Rijssens Museum onder de nieuwsknop.

Meer berichten