Medewerkers bekijken de zojuist opgehangen luchtfoto. Van links naar rechts: Gerhard Baan, Jan van de Maat en Dick Rietberg. Foto: Rijssens Museum.
Medewerkers bekijken de zojuist opgehangen luchtfoto. Van links naar rechts: Gerhard Baan, Jan van de Maat en Dick Rietberg. Foto: Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum)

Studio 81 schenkt grote blikvanger aan Rijssens Museum

door Rijssens Museum

Studio 81 heeft een grote luchtfoto op doek geschonken aan het Rijssens Museum. Het gaat om een historische opname die zo rond 1920 gemaakt moet zijn. Het grote doek is achter de entreebalie van het Tweede Bouwhuis opgehangen en is een ware blikvanger bij binnenkomst.

RIJSSEN – De luchtfoto komt uit de beeldbank van het Rijssens Museum en is ook te zien op de website Erfgoed Rijssen-Holten.Fotograaf Henk van der Stouw van Studio 81 heeft de opname flink opgeknapt, zodat de foto ook tot forse afmetingen kon worden uitvergroot en op een doek van 2,6 bij 2,7 meter is gezet. Het doek is in een aluminium profiel gevat dat naadloos aansluit op de achterwand van de museumentree.

Bijzonder blij
Het Rijssens Museum is bijzonder blij met deze schenking van Studio 81. "Luchtfoto's spreken altijd al tot de verbeelding van mensen," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, "maar als je zo'n mooie luchtfoto van het Rijssense stadscentrum in dit formaat kunt laten zien, dan heb je helemaal iets waardevols in huis."

Hoofdbrekens
Binnen het museum kostte het de medewerkers nog wel de nodige hoofdbrekens om een goede plek voor de luchtfoto te vinden. "Waar komt zo'n kolossaal doek nu echt goed tot zijn recht?" zegt Dannenberg. "Onze baliemedewerkster Jenny Leusink kwam toen met het idee om de foto achter de balie op te hangen en dat was een schot in de roos," volgens Dannenberg, "want de foto hangt nu precies op de juiste hoogte waardoor kijkers volledig vrij zicht op de foto hebben. Op de balie ligt een laserpen, dus als mensen op de foto iets willen aanwijzen, dan kunnen ze daar zo gebruik van maken."

Datering
De datering van de foto is niet exact op het jaar af te geven. "Erfgoed Rijssen-Holten vermeldt rond 1920 en dat is ook heel aannemelijk," zegt Dannenberg, "want er staan enkele gebouwen waaraan je dat af kunt leiden. De Schildkerk heeft nog niet de drie zijbeuken aan de kant van de Kerkstraat en de huidige Dionysiuskerk is in 1925 gebouwd en die staat niet op de foto. Wel de voorloper, de zogenaamde Waterstaatskerk. Niet helemaal duidelijk is of het voormalige Hotel Tijhuis bij het NS-station erop staat, want dat is in 1920 gebouwd. Laten we het houden op circa 1920," zegt Dannenberg.

Beter uit de verf
Het Rijssens Museum is zeer ingenomen met de nieuwe luchtfoto. "Onze rondleiders kunnen nu aan de bezoekers heel goed laten zien hoe groot het jutecomplex van Ter ooit geweest is. "We hebben wel veel foto's van de gebouwen, maar juist vanuit de lucht is pas goed te zien wat de omvang ooit is geweest en dus ook wat dit voor een plaats als Rijssen betekend heeft," aldus Dannenberg. "Een aanwinst voor het verhaal van Rijssen. Dat komt nu nog beter uit de verf."

Meer berichten