'Lammie gaf een duwtje in de rug'

Foto: Oudheidkamer Holten

door Jolien van Gaalen

Bij de Oudheidkamer in Holten is binnenkort een nieuwe expositie te zien, waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. Hierbij staat textielwerk van Lammie Steenhuis-Wierenga (1927-2018) centraal. Hanny Agterkamp van de werkgroep textiel is één van de vrijwilligers die zich bezighoudt met de voorbereidingen.

HOLTEN – Het idee voor de tentoonstelling is via via ontstaan. "Lammie heeft veel gedaan voor Vrouwen van Nu. Een vriendin van Lammie had haar werkstukken gezien en is zo op het idee gekomen voor de expositie. Via een kennis van mij die wist dat ik als vrijwilliger actief ben bij de Oudheidkamer hebben ze dit aan mij gevraagd. Vervolgens heb ik het idee voorgelegd aan de voorzitter. Zo is het balletje gaan rollen en ben ik erbij betrokken geraakt."

Veel betekend
Lammie Steenhuis-Wierenga is geboren en getogen in Garmerwolde (Groningen). In 1959 verhuisde ze naar Holten. "Ze was op veel gebieden actief: zo zat ze onder meer in het bestuur van Vrouwen van Nu. In 1955 werd ze lid van deze vereniging, wat toen nog de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen heette. Ze heeft jarenlang diverse handwerkcursussen gegeven in Holten. Maar ook provinciaal en landelijk was ze actief in diverse commissies en besturen. Op het gebied van handwerk heeft ze veel betekend, zowel in Holten als daarbuiten.

Eerbetoon
"De tentoonstelling is een eerbetoon aan het werk van Lammie. Een groot aantal vrouwen heeft veel van haar geleerd", vertelt Agterkamp. "Ze maakte zelf ook mooie dingen, maar dat hield ze altijd een beetje achter. Lammie was iemand die kennis en vaardigheden graag doorgaf aan anderen en vrouwen wilde helpen bij hun ontwikkeling op allerlei gebieden. Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om nieuwe dingen uit te proberen. Dat duwtje gaf Lammie." De handwerkcursussen waren daar een middel voor: zo hielp ze dames om hun vaardigheden uit te breiden en zich te ontplooien.

Samenwerken
Bij de expositie zijn onder meer foto's, diverse werkstukken en wandkleden van Lammie te bekijken. Onlangs is de huidige techniek-expositie opgeruimd en is een begin gemaakt met het inrichten van de nieuwe tentoonstelling. "De officiële opening is op 25 maart, een dag later is de expositie voor iedereen te bezichtigen. Op 27 en 28 maart is er een handwerkcursus en tentoonstelling bij het Bonte Paard in Holten. We werken daarbij samen: zij verwijzen naar ons en wij verwijzen naar hen."

De expositie is tot 26 oktober te zien bij de Oudheidkamer aan de Dorpsstraat 25-27. De Oudheidkamer is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website.

Meer berichten