De Ladiesparkrun is bijzonder door de omgeving en het feit dat er alleen vrouwen meedoen. Foto: Jans Wild.
De Ladiesparkrun is bijzonder door de omgeving en het feit dat er alleen vrouwen meedoen. Foto: Jans Wild. (Foto: Jans Wild)

'Meedoen is belangrijker dan winnen'

door Jolien van Gaalen

Het startschot bij de derde editie van de Fitness Occassion Ladiesparkrun van AV Rijssen klinkt op zaterdag 23 maart. Naast de bekende 5 kilometer is er nu ook een afstand van 2.5 kilometer. "We zijn aan het kijken of we het evenement verder uit kunnen breiden. Met meer dan 500 mensen tegelijk op het parcours is niet verantwoord. Daarom hebben we deze nieuwe categorie toegevoegd. De deelnemers aan de 2,5 kilometer starten om 10.30 uur."

RIJSSEN - De Ladiesparkrun is inmiddels een begrip in Rijssen. "Het is in 2017 ontstaan vanuit activiteiten van de vereniging," vertelt Bert Nijland van het organiserende AV Rijssen. "Op een gegeven moment, in 2015 of 2016, zijn we gestart met Start to Run, een programma van de Atletiekunie. Dit is bedoeld voor beginnende hardlopers die in zeven weken leren hardlopen en dan 25 minuten achter elkaar kunnen hardlopen. Het is de bedoeling dat de hardlopers na die tijd doorgaan. Deelnemers willen ergens naartoe werken en een run van vijf kilometer spreekt meer tot de verbeelding dan 25 minuten kunnen hardlopen. Dan moet je kijken of er iets in de buurt is of zelf iets organiseren. Dat laatste hebben we gedaan. Negentig procent van de deelnemers aan het programma Start to Run is vrouw, vandaar dat we hebben gekozen voor de Ladiesparkrun."

De hardlopers zijn erg enthousiast. "Het is een leuk evenement waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Daarnaast is er een bijzondere sfeer door het rennen in een mooie omgeving, het hardlopen met alleen vrouwen en als organisatie zijn wij natuurlijk ook erg enthousiast. Het parcours is niet te zwaar, dus het is goed te doen voor deelnemers. Het terrein wordt voor de Ladiesparkrun mooi aangekleed en is er muziek. Dit jaar hebben we zelfs een dweilorkest. Tot slot is het makkelijk te bezoeken. Dat is belangrijk, want veel aanmoedigend publiek langs het parcours is mooi voor de deelnemers. En voor de bezoekers zelf is het ook leuk en gezellig: alles is ruim opgezet en het Parkgebouw is ook geopend. Zij kunnen prima vermaken met het aanmoedigen van de lopers en genieten van de sfeer."

Goed doel
Aan elke editie van de Ladiesparkrun is een goed doel gekoppeld geweest. In het eerste jaar was dat de Hospice in Rijssen, in 2018 is er gekozen voor de Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Rijssen-Holten. Voor deze derde editie heeft AV Rijssen gekozen voor Ventoux3 voor onderzoek naar hersentumoren. "We kiezen altijd voor een lokaal goed doel, met het Hospice en de Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen zaten we goed. Dit jaar is het iets verder zoeken naar de link met Rijssen, maar veel mensen uit onze gemeente doen mee."

Verwachtingen
"Bij de 5 kilometer is er ruimte voor maximaal 500 deelnemers en voor de 2.5 kilometer geldt er een maximum van 250. Bij de laatstgenoemde afstand verwachten we ongeveer 100 deelnemers. Verder hopen we natuurlijk op goed weer en een geslaagd, plezierig evenement met tevreden deelnemers. Iedereen die meedoet aan de Fitness Occassion Ladiesparkrun krijgt een goodiebag en medaille." De inschrijving voor de run is inmiddels gesloten.

Hardlopen is populair. "Het aantal leden is met 25 procent gegroeid. Mensen die belangstelling hebben om eens een kijkje te nemen bij de atletiekvereniging of meer willen weten kunnen een mail sturen naar hardlopen@avrijssen.nl.

Meer informatie staat ook op de website.

Meer berichten