De slagwerkgroep Slagerij van Kampen komt dit weekend naar Rijssen. Foto: Arjan Vermeer.
De slagwerkgroep Slagerij van Kampen komt dit weekend naar Rijssen. Foto: Arjan Vermeer. (Foto: Arjan Vermeer)

Weekend vol muziek bij Parkgebouw

door Team Parkgebouw

In het Parkgebouw is het komend weekend genieten van muziek met fenomenaal slagwerk door Slagerij van Kampen én een klassiek concert door Orkest van het Oosten. Dus nog niets op het programma? Er is voor elk wat wils.

RIJSSEN - De Nederlandse slagwerkgroep Slagerij van Kampen is uitgegroeid tot een act van wereldformaat. De overweldigende oerdrift van de drums, de hartverwarmende energie van de bandleden en de indrukwekkende set-ups staan garant voor een fantastische live-ervaring. Slagerij van Kampen begon ooit met een ontdekkingsreis van wat de wereld op het gebied van muziek zoal te bieden heeft en wat het met ons doet. De nieuwe show heeft als titel Toccata Da Fuga, 'aangeraakt door vlucht'. Als we alleen al kijken naar wat de muziek, de ritmes, uit die andere werelden bijgedragen hebben aan onze Hollandse traditionele muziek dan zien we weer dat de wereld eigenlijk grenzeloos zou moeten zijn, dat we open moeten staan voor al het moois dat de planeet ons biedt.

Klassiek concert
Bert Langenkamp vertrok ooit met zijn trompet uit Overijssel en eindigde bij de wereldtop: het Koninklijk Concertgebouworkest. Nu keert hij even terug naar zijn geboortegrond voor een reeks concerten met het Orkest van het Oosten, met in zijn bagage het meest geliefde concert aller tijden: Haydns Trompetconcert. De aanstormende Italiaanse dirigent Leonardo Sini leidt het orkest in een programma met nog twee onsterfelijke klassiekers: Mozarts Symfonie nr. 35 ('Haffner') en Schuberts Zesde Symfonie. Een nieuw technisch snufje gaf de trompet rond 1800 opeens veel meer muzikale mogelijkheden. De oude Haydn experimenteerde er lustig op los en stopte zijn Trompetconcert vol met ongehoorde trompeteffecten. Na zijn dood verdween het briljante stuk echter onder het stof, tot 1929. Sindsdien staat het stuk stevig in de klassieke hitlijsten, net als Mozarts Haffner-Symfonie. Zelfs Mozart himself was verbaasd over de kwaliteit toen hij zijn symfonie jaren later opnieuw uitvoerde. Geen hoogwaardigheidsbekleders bij de première van Schuberts Zesde Symfonie. Want die klonk voor het eerst in huiselijke kring, uitgevoerd door bevriende amateurs. Een bescheiden begin van een briljant werk, met stormachtige Beethoven-vlagen en sprankelende Rossini-trekjes, maar vooral heel veel Schubert-charme. Tijdens de uitvoering van het werk van Schubert is er voor de concertbezoekers extra informatie beschikbaar via de Wolfgang App. Wolfgang is een app voor concertbezoekers waarbij men een toelichting op de muziek krijgt, terwijl het orkest speelt. Zo fungeert Wolfgang als aanvulling op de programmatoelichting. Wolfgang is een gratis app voor de smartphone. De app Wolfgang is te downloaden in de App Store of Google Store of via de site.

Voorafgaand aan dit concert, om 19.00 uur, kunnen bezoekers meer te weten komen over de muziekstukken van deze avond en misschien ook over de musici. Deze 'Ontmoeting met Klassiek' houdt het Parkgebouw in nauwe samenwerking met de Rijssense Orkest Van Het Oosten-celliste Anne Knappstein, die deze avond het een en ander zal vertellen en laten horen. "Wanneer je de verhalen achter de muziek kent, ga je anders en nog intensiever luisteren", aldus Anne. De entree is gratis, graag wel aanmelden via pr@parkgebouw.nl.

Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van het Parkgebouw.

Meer berichten