Foto: De Klup

'Lol en plezier bij bowlen staat voorop'

door Jolien van Gaalen

De Klupbowlers Arie, Bram, Georgino, Jacco, Linda, Remko, Sandra en Wouter hebben meegedaan aan de regionale kampioenschappen. En met resultaat: zes zijn er sowieso door naar de Nationale Kampioenschappen. "We zijn net zo trots als zij", zegt Fennie Beldman, die sinds oktober 2018 actief is als vrijwilliger. "Dit is echt een mooie prestatie." Misschien gaat er nog een zevende bowler mee. "Dat horen we later, de regionale kampioenschappen zijn nog in volle gang."

RIJSSEN - Vrijwilligers Fennie Beldman en Henk van der Maat begeleiden het G-bowlingteam in Rijssen met veel plezier. De bowlers zijn inmiddels al bezig aan hun zesde seizoen en hebben in maart 2013 voor het eerst de bowlingbal opgepakt. "Het G-bowlen bestaat al langer in Wierden. Op een gegeven moment kwam de vraag om dit ook in Rijssen op te pakken." Na het vinden van vrijwilligers en deelnemers, waaronder de zoon van Henk, is het van start gegaan. "De deelnemers hebben veel lol en plezier, dat staat ook voorop", zegt Fennie. "Maar het is toch ook wel dat ze willen winnen van elkaar."

"Een aantal zijn bij het team voor het wedstrijdelement, ze gaan er echt voor en oefenen veel", vult Henk aan. "Maar het gaat ook om het samen zijn. Als er wat is, troosten ze elkaar. En natuurlijk hebben ze veel plezier met elkaar," aldus Fennie. "In Wierden draait het om ontspannen bowlen, in Rijssen zit er ook een beetje competitie bij. Wouter uit Enter bijvoorbeeld heeft in 2015 Nederland vertegenwoordigd bij de Special Olympics World Games. Sindsdien gaat het overigens beter met het aantal leden: we zijn begonnen met vijf à zes leden, nu zitten we op vijftien." Het team is wekelijks in het Witte Hoes te vinden, waar ze heel tevreden over het zijn. Daarom wil De Klup wil het Witte Hoes bedanken voor de gastvrijheid, flexibiliteit en professionaliteit.

Fennie is sinds oktober 2018 actief als vrijwilliger en geeft training aan het damesteam. "Het is heel leuk om met de dames en heren om te gaan. Zelf zit ik al 28 jaar bij een bowlingteam, dus ik kan ze helpen met tips. Bijvoorbeeld over hoe ze moeten gaan staan en hoe ze de bowlingbal moeten laten rollen. Dat vinden ze mooi." Henk is vanaf het begin actief als vrijwilliger. "Mijn zoon is ook deelnemer en dan ga je natuurlijk met hem mee. Zo ben ik een keer gevraagd om in te vallen. Toen er vrijwilligers zijn gestopt heb ik het overgenomen. " Het leukste zijn volgens hem de pre-olympische spelen in Nederland, die elke twee jaar plaatsvinden. De sfeer is geweldig, vooral bij de opening. Gerard Joling heeft de opening wel eens gedaan. Voordat hij op het podium stapte, zaten de deelnemers allemaal netjes op hun stoeltjes, maar daarna niet meer."

Kampioenschappen
"Wij doen al jaren mee aan de regionale kampioenschappen", zegt Henk. "In het begin was het aantal deelnemers zo klein, dat iedereen die zich inschreef automatisch meedeed aan de nationale kampioenschappen. Maar de laatste jaren zijn er zoveel deelnemers, dat er regionale voorrondes nodig zijn. De afgelopen jaren hadden we telkens twee of drie bowlers die naar het NK gingen, maar afgelopen weekend in Zutphen explodeerde het aantal deelnemers. Er gaan vijf kampioenen naar NK en een bowler die op de tweede plaats staat. En waarschijnlijk nog een deelnemer die op de derde plaats staat." De nationale kampioenschappen zijn op 12 mei in Almere.

Het G-bowlen is een van vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een (verstandelijke) beperking die De Klup Twente houdt in negen Twentse gemeenten. Daarbij staat naast activering, integratie, participatie en empowerment ook het plezier hoog in het vaandel. Alle activiteiten worden begeleid door vrijwilligers. Belangstellenden kunnen altijd vrijblijvend een kijkje nemen bij de trainingen op woensdag van 19.00 tot 20.30 uur.

Meer berichten