Foto: Bert Lemmers

'Jeu de boules is een sociaal gebeuren'

door Jolien van Gaalen

Jeu de boulesclub de Butenboel in Holten bestaat al ruim twintig jaar. "De club is opgericht door een vriendengroep", vertelt voorzitter Bert Lemmers. "Dat is langzaam uitgebreid tot de vereniging die het nu is. Bij het twintigjarig bestaan vorig jaar hebben we een feestje gehouden. Dit hebben we gecombineerd met de opening van onze nieuwe complex aan de Larenseweg."

HOLTEN - De naam de Butenboel is destijds bedacht door de vriendengroep. "Dat is altijd zo gebleven. 'Buten' staat voor buiten en 'boel' staat voor jeu de boulesbal."

Lemmers is inmiddels al zes jaar lid van de club. "De kracht van onze vereniging zit in de saamhorigheid. Jeu de boules is ook een sociaal gebeuren, het is altijd gezellig. In de pauze drinken we dan samen een kop koffie. Het brengt mensen, en zeker oudere mensen, bij elkaar. Zij zijn soms alleen en kijken dan uit naar die twee middagen per week. Daarnaast zijn we buiten en in beweging, dat is gezond."

Clubkampioenschap
Op het nieuwe complex zijn er tien banen. "In principe kan er met 60 mensen tegelijk gespeeld worden, alhoewel het dan wel erg druk wordt." Naast de wekelijkse bijeenkomsten doen de leden ook mee aan wedstrijden. "We zijn present bij de regiokampioenschappen die plaatsvinden van half maart tot eind juni. Naast onze club doen er ook verenigingen uit Rijssen, Enter, Nijverdal, Markelo, Dalfsen en Delden mee. Daarnaast hebben wij onze clubkampioenschappen van maart tot september. Elke woensdag spelen we om de punten: zestien beste gaan naar de halve finale en uiteindelijk blijven er vier over de voor finale."

De Butenboel is afhankelijk van vrijwilligers en sponsors. "We hebben zo'n tien vrijwilligers. Drie daarvan zitten er in het bestuur en twee in de jeu de boulescommissie. Dan zijn er nog een paar mensen die helpen bij het onderhoud van de banen en het schenken van koffie of thee. Versterking is altijd handig, ook gezien de gemiddelde leeftijd van onze leden. Zelf ben ik 70 jaar en dan merk je toch dat het allemaal wat moeilijker gaat."

Kledingsponsor gastenboerderij Kosman zorgt ervoor dat de spelers tijdens wedstrijden goed voor de dag komen. "Dankzij hun steun hebben we jassen en polo's, daar zijn we blij mee. Wat we nog wel graag willen is een eigen kantine. Nu maken we gebruik van de kantine van de touwtrekkers (Okia, red.), maar dit is toch het onderkomen van iemand anders. Ik hoop dat we er nog meer sponsors bij krijgen."

Gezocht: jongere leden
"We hebben momenteel 43 leden. Drie zijn er onlangs gestopt in verband met gezondheidsproblemen." De gemiddelde leeftijd is 65 jaar. "We spelen twee middagen per week jeu de boules, op de woensdag en vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur. Graag wil ik er een paar avonden bij, zodat jongere mensen ook de kans krijgen om mee te doen. Bij het nieuwe complex hebben we prima verlichting. Hiermee richten we ons dan op 55-plussers en misschien nog wel jonger. In het buitenland zijn er complete jeugdteams, waarom zou dat in Nederland niet kunnen? Mijn streven is om te groeien naar 50 leden."

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Bert Lemmers via 06-50 65 40 29 of via de website van de club. 

Meer berichten