Foto:

Filmweek bij Oudheidkamer Hoolt'n

door de redactie

Voor donateurs en andere belangstellenden houdt de werkgroep Film van de Oudheidkamer een filmweek. Van maandag 18 maart tot en met donderdag 21 maart is er een middag- en avondvoorstelling. Het betreft vooral historisch filmmateriaal van Holten en omgeving.

HOLTEN - De filmvoorstellingen vinden plaats in de voormalige raadszaal van de gemeente Holten aan de Dorpsstraat 25-27. De toegang, inclusief een kop koffie, is gratis. De middagvoorstellingen beginnen om 14.30 uur, de avondvoorstellingen om 19.30 uur.

Holten in 1956 en Buisweerd
Op maandag 18 maart is de film Holten in 1956 te zien van cineast Van Leeuwen. De film laat ontmoetingen zien met Polisten Gait, Hendrik Soer, Garrat van de Biester, de melkventer en Jan Alb van 'n Bos in zijn winkel. Daarnaast zijn vier scholen te zien met onder anderen de juffen Wolters, Nanny Arfman en Alie Rietman. Bij Dikkers zijn onder anderen Pier Derk, bakker Hendrik Dikkers, Bolink Mil'nkaamp en Lodeweges Lootje te zien.

Daarnaast is op deze dag het verhaal van boerderij De Buisweerd bij de Schipbeek te zien. Nazaat Riet Garritsen-Kolkman van de toenmalige bewoners, de familie Kolkman, vertelt het verhaal van de boerderij. Met name de rol van de boerderij bij het onderbrengen van onderduikers en bemanningen van neergehaalde vliegtuigen van geallieerden. Een verhaal dat wordt ondersteund met foto- en filmbeelden.

Dorpsfilm en interview
Dinsdag 19 maart staat de dorpsschoolfilm Het Dorp 1974-'75 van cineast Kees Bos op het programma. In deze film is er aandacht voor de carnavalsoptocht, concours Hippique bij Erve Zandvoort, de protestblokkade met tractoren, school Het Kompas op dierendag en groenteventer Johan ten Velde.

Daarnaast wordt er een film uit 1976 vertoond waarin Kees Bos werd geïnterviewd in het programma Van Gewest tot Gewest. Hij opent het museum, gaat daarna het veld in en vertelt over de sporten van reeën en hun gedrag. Tot slot is er op 19 maart een film te zien van de NOS over de sluiting van Hotel Holterman.

Natuur en Oranje boven
Op woensdag 20 maart is De Sallandse Heuvelrug te zien, een film van Arjan & Jan van Langen uit 2005 met als decor de Sprengenberg en de Holterberg. Ook kan de oudste film uit archief van de Oudheidkamer bekeken worden: Holten rond 1935 met beelden van onder meer het station, Smidsbelt, hotel-restaurant De Holterberg met zijn uitkijktoren en restaurant 't Lösse Hoes. Tenslotte wordt de dorpsschoolfilm Oranje boven van cineast Kees Bos vertoond. Hierop staan beelden van het feest vanwege het 25-jarige kroonjubileum van koningin Juliana in 1973.

Arbeidskamp
De filmweek wordt afgesloten met een tweetal films op donderdag 21 maart: Arbeidskamp 236 President Steijn en De natuur van Kees Bos. Eerstgenoemde film is gemaakt door de werkgroep Film op het terrein van het voormalige arbeidskamp, inclusief een interview met Cees Wijnnobel. Hij was tot september 1944 gelegerd in dit arbeidskamp aan de Helhuizerweg in Holten. De tweede film is gemaakt door Kees Bos met zijn 16mm-camera in de jaren zeventig.

Reserveren
In verband met de beperkte ruimte wordt belangstellenden gevraagd om vooraf te reserveren. Dit kan tot uiterlijk 15 maart bij Jolanda Ulfman via 06-83 14 32 97 of via oudheidkamer-holten@home.nl. Hierbij moet de titel van de film worden vermeld en of het om de middag-of avondvoorstelling gaat.

Meer berichten