Gezelligheid staat voorop in het MamaPapacafé dat maandelijks plaatsvindt bij de bibliotheken in Rijssen en Holten.
Gezelligheid staat voorop in het MamaPapacafé dat maandelijks plaatsvindt bij de bibliotheken in Rijssen en Holten. (Foto: De Bibliotheek)

Wat speelt er allemaal?

Kerkenveiling Open Hof

door Open Hof

RIJSSEN - Open Hof hield haar eerste succesvolle kerkenveiling in april 2016. De kavels brachten veel geld op voor de gemeente en de gemeenteleden vonden de napret en verbondenheid die het opleverde met elkaar zo mogelijk nóg waardevoller. Op vrijdag 1 maart probeert ze die te evenaren. De gemeenteleden hebben weer vele kavels aangeleverd die onder hamer gaan. Een cabriotour, vakantiehuisje, onthaast-dag, bbq, bridgedrive, dagje zeilen, schilderijen en diverse workshops zijn nog maar enkele aansprekende voorbeelden. Met dank aan de Rijssense middenstand en diverse gemeenteleden zijn er ook mooie prijzen bij elkaar gebracht voor de verloting. De organisatie verwacht dat deze veiling minstens zo gezellig en succesvol zal zijn.

Interkerkelijke zangavond

RIJSSEN - In muziekgebouw Wilhelmina aan de Morsweg 3c wordt op zondag 3 maart een zangavond gehouden. De zangdienst begint om 19.00 uur en duurt tot 20.15 uur. Het is de bedoeling om samen liederen te zingen tot eer van God.

Ook bestaat er de mogelijkheid voor de bezoekers zelf liederen op te geven . De toegang is gratis, er zal wel een collecte worden gehouden voor de onkosten. Na afloop is er onder het genot van een kop koffie of limonade gelegenheid na te praten.

Voor meer inlichtingen over de zangdienst kan er contact worden opgenomen met Gerrit van Heek via 0548-51 65 53.

Cybercafé Seniorweb

RIJSSEN - Seniorweb Rijssen houdt op dinsdag 12 maart om 14.00 uur een cybercafé. Het onderwerp is wederom wachtwoordmanager LastPass. Bij de vorige editie is de werking van dit programma besproken. Het werkt als een kluis waarin wachtwoorden digitaal kunnen worden opgeslagen. De toegang krijgt men met een 'sleutel', dit is het enige wachtwoord dat mensen nog moeten onthouden. Bij deze editie wordt de app op de smartphone of tablet geïnstalleerd, deze moet dus worden meegebracht. Docent is Joop Kamperman.

Ook worden er een aantal leuke onderwerpen besproken. Eén daarvan is startpage.com, een privacyvriendelijke zoekmachine waarmee met een omweg in Google gezocht kan worden zonder dat Google dit volgt. DuoLingo is een app voor vreemde talen, Translate is een gratis online vertaaldienst en biedt vertalingen aan in een groot aantal talen. Google Assistant (Android) en Siri (Apple) zijn stemgestuurde hulpen die je vragen kunt stellen en opdrachten kunt geven. Geheugen trainen is een app om het geheugen te trainen.

Hoe staat het ervoor met de droogte-aanpak?

OVERIJSSEL - De zomer van 2018 was ongekend droog, zo droog dat de drinkwaterwinning in Overijssel door het oog van de naald ging. Bij een aantal drinkwaterwinningen voldeden de afspraken tussen provincie en drinkwaterbedrijf Vitens niet. De landbouw en natuur kregen ook klappen: oogsten waren minder of mislukten. Ook is er forse schade opgetreden aan kwetsbare natuurgebieden.

Vorig jaar hebben Provinciale Staten een voorstel van GroenLinks aangenomen met de oproep aan het provinciebestuur om meer water op te vangen in Overijssel. Tot op heden is onbekend hoe en of dat voorstel is uitgevoerd. GroenLinks-fractievoorzitter Robert Jansen vraagt daarom nu opheldering over hoe het er voor staat met de droogte-aanpak.

De waterschappen in Overijssel geven in een eerste reactie aan op de vragen van GroenLinks, dat 'meer regen noodzakelijk is om escalatie van de droogte te voorkomen'. In de hoge delen van Salland loopt het grondwatertekort op tot zo'n 30 centimeter, in Twente kan het oplopen tot zelfs 100 centimeter. Een herhaling van de droogte van 2018 ligt op de loer als er niet snel maatregelen worden genomen.

Kijk voor meer informatie op de website van GroenLinks Overijssel.

Geschiedenis De Eversberg op papier

RIJSSEN - Over de eeuwenlange geschiedenis van huis De Eversberg en de bijbehorende landerijen in de marke Notter heeft Jan Lohuis een boek samengesteld. Niet alleen wordt de ontstaansgeschiedenis van dit landgoed beschreven, maar ook wordt aandacht geschonken aan de lange reeks eigenaren. Hun positie in de gewestelijke politiek komt aan de orde, evenals hun militaire carrière, hun invloed tijdens vergaderingen van de marke Notter, het kopen van gronden na de afschaffing van de marke, de bouw van pachtboerderijen en de spelregels waaraan pachters zich hebben te houden.

De schrijver gaat bovendien uitgebreid in op de families die in de loop van de tijd de boerderijen van landgoed De Eversberg hebben bewoond, zowel pachters als latere eigenaren. Een ware verrijking vormen de volledig uitgewerkte stambomen van elke familie. Het boek heeft bijna 600 pagina's en wordt uitgegeven door Uutgeverieje 'n Boaken. Voordat het boek daadwerkelijk kan worden uitgegeven moet 'n Boaken er in de voorverkoop 250 exemplaren te verkopen. Anders is de investering onverantwoord. Wie zich op voorhand van het boek verzekert, krijgt bovendien 7,50 euro korting. Het boek kost in de voorverkoop 37.50 euro na de presentatie 45 euro. Inschrijfformulieren zijn tot 1 juni verkrijgbaar bij de bibliotheken en boekhandels in Hellendoorn, Nijverdal, Wierden en Rijssen. Ook kan men het boek bestellen via uutgeverieje.boaken@gmail.com.

Babygebaren in MamaPapacafé

RIJSSEN / HOLTEN - Ouders van jonge kinderen kunnen elkaar ontmoeten op vrijdag 1 maart en woensdag 6 maart in het MamaPapacafé in respectievelijk Rijssen en Holten. Saskia Schreurs van Babygebaar laat zien hoe je met gebaren al goed kunt communiceren met heel jonge kinderen. Het MamaPapacafé is iedere eerste vrijdag van de maand in de bibliotheek Rijssen en iedere eerste woensdag van de maand in de bibliotheek Holten van 9.30 tot 11.00 uur. Het programma staat op de website van de bibliotheek Rijssen-Holten. 

Meer berichten