Foto: Jan Joost

Expositie toverlantaarns in Rijssens Museum toont ontwikkeling van beeldcultuur

door Rijssens Museum

RIJSSEN - De expositie van oude, zeldzame en bijzondere toverlantaarns in het Rijssens Museum is vrijdagmiddag geopend door bestuurssecretaris Dinant Brinks.

Brinks stelde dat de geëxposeerde toverlantaarns laten zien waar de huidige beeldcultuur is begonnen en welke stormachtige ontwikkeling die heeft doorgemaakt. "De taak van ons als museum is om dit soort processen toegankelijk en zichtbaar te maken voor het publiek. We zijn dan ook bijzonder blij dat Paul van den Heuvel zijn opmerkelijke toestellen de komende maanden wil laten zien in onze wisselzaal."

Film
Verzamelaar Van de Heuvel zei blij te zijn met de expositiegelegenheid in het Rijssens Museum. In een korte film liet hij zien wat de achtergronden van de toverlantaarn zijn en wat hem ertoe bewogen heeft deze opmerkelijke toestellen te verzamelen. Wie de expositie wil bezoeken, kan in 'n Koffiehook van het museum eerst de korte film bekijken als inleiding op de tentoonstelling. De museummedewerkers zijn op verzoek bereid de film te starten op het grote scherm.

Kasteelhal
De expositie van de toverlantaarns begint al in de hal van het kasteel. Van den Heuvel heeft daar een groot houten exemplaar opgesteld en in de vitrine staan enkele bijzondere exemplaren. Het leeuwendeel van de expositie staat in de wisselzaal op de verdieping. Van den Heuvel geeft veel achtergrondinformatie bij de tentoongestelde exemplaren. Het publiek kan zelf ook uitproberen hoe een toverlantaarn werkt. Er is een toverlantaarn opgesteld met een scherm waarop handmatig plaatjes kunnen worden geprojecteerd.

Ti-Ta-Tovenaar
Ook de jongste ontwikkelingen zijn meegenomen. Zo ligt er een exemplaar van een kartonnen toverkijker met plaatjes van Ti-Ta-Tovenaar waarmee Albert Heijn in de jaren zeventig van de vorige eeuw hoge ogen gooide. In een vitrine ligt een exemplaar van het Suske en Wiske-stripboek 'De stoute steenezel' waarin Lambik op de vogelenmarkt in Antwerpen een toverlantaarn koopt waarmee dit avontuur begint.

Voorstelling
Donderdag 21 februari is er in 'n Koffiehook van het brandweermuseum een levensechte toverlantaarnvoorstelling. Die wordt verzorgd door de jeugdige toverlantaarnverzamelaar Nathan Koedoot uit Den Ham. Hij zal 's avonds vertellen over de achtergronden en ontwikkelingen van de toverlantaarn en zelf ook een voorstelling verzorgen met een echte toverlantaarn met authentieke plaatjes.

Rijssens tintje
De expositie heeft ook een duidelijk Rijssens tintje. In de hoek van de wisselzaal staat de grote toverlantaarn die ooit in het Parkgebouw stond. Daarnaast is de stereo-fotomachine van wijlen mr. Karel Schönfeld Wichers opgesteld. Bezoekers kunnen de 3D-foto's van Karel van 'n Notoares daarmee bekijken.

De originele foto's zijn door Studio81 gekopieerd en opgefrist, maar het karakter van de antieke beelden is behouden. Het publiek kan zelf zien hoe Karel jaren geleden al diepte kon laten zien in de foto's die hij van zijn buitenlandse reizen met de Kuekelkoare meebracht.

Praktisch
De expositie is tot en met 13 april dagelijks te zien van 10.00 tot 17.00 uur van dinsdag tot en met vrijdag. Op zaterdag kunnen belangstellenden van 13.00 tot 17.00 uur een kijkje nemen bij expositie met vele toverlantaarns.

Meer berichten