De toverlantaarns van Paul van den Heuvel komen binnenkort naar het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost.
De toverlantaarns van Paul van den Heuvel komen binnenkort naar het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Zeldzame toverlantaarns in museum

door Rijssens Museum

Nieuwe expositie

Binnenkort begint een nieuwe, tijdelijke expositie van toverlantaarns in het Rijssens Museum. Na de kunstwerken van Henk Blokhuis is het de beurt aan verzamelaar Paul van den Heuvel uit Ermelo om zijn mooiste, antieke toverlantaarns in de tijdelijke expositiezaal uit te stallen.

Rijssen - Paul van den Heuvel raakte ooit gefascineerd door de toverlantaarn en hij begon met het verzamelen van opvallende exemplaren. Inmiddels is zijn hobby compleet uit de hand gelopen en staat zijn hele huis in Ermelo vol met de meest wonderlijke toverlantaarns.


Het Rijssens Museum kwam in contact met Van den Heuvel via het Nationaal Tinnen Figurenmuseum in Ommen, waarmee het Rijssens Museum al langere tijd een samenwerkingsovereenkomst heeft.

Voorstellingen
"We hebben gezien wat daar stond," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "En we hebben toen direct contact gezocht met deze opmerkelijke verzamelaar. Het mooie is dat Van den Heuvel niet alleen toverlantaarns laat zien, maar dat hij met zijn vrouw en nog een andere verzamelaar ook voorstellingen met de toverlantaarn verzorgt. Dat gaan ze ook bij ons doen op donderdagavond 21 februari."


Aan de praat

Het Rijssens Museum heeft zelf ook twee opmerkelijke toestellen in bezit die ook deel uitmaken van de expositie. "In ons depot staat een oude toverlantaarn. We proberen hem nog aan de praat te krijgen, maar we weten niet zeker of dat lukt'', laat Dannenberg weten.

3D

Het museum heeft meer bijzondere items. Dannenberg: "We hebben wel de voorloper van de 3D-film in ons museum. Een wonderbaarlijke machine maar made in Rijssen en ooit geschonken door Karel van 'n Notoares die daarmee zijn dieptefoto's vertoonde. Het zijn afbeeldingen en foto's uit de werelddelen die hij bereisde met zijn Kùeklkoare. De moeite waard hoe Karel op dit punt met zijn tijd meeging."

Meer berichten