Jan Bakker spreekt de vrijwilligers toe op de nieuwjaarsreceptie van de Rijssense Musea.
Jan Bakker spreekt de vrijwilligers toe op de nieuwjaarsreceptie van de Rijssense Musea. (Foto: Rijssens Museum)

Goed jaar voor de Rijssense Musea: ruim 11.000 bezoekers

door Rijssens Museum

RIJSSEN - Ondanks de tropische temperaturen van afgelopen zomer, heeft het Rijssens Museum een uitstekend jaar achter de rug. Dat bleek donderdagavond op de nieuwjaarsreceptie van het Rijssens Museum uit de getallen die voorzitter Jan Bakker presenteerde.

Volgens Bakker is met een 11.212 bezoekers in 2018 een nieuw record bereikt. Dit aantal ligt nog weer enkele honderden bezoekers hoger dan in 2017. "En dat ondanks de dip die veroorzaakt werd door de aanhoudende tropische temperaturen." Bakker prees de inzet van de ruim 100 vrijwilligers door wie het Rijssens Museum en het Brandweermuseum draaiende wordt gehouden.

Hanzestad
In een korte terugblik op 2018 zei hij dat het voor het museum en voor Rijssen een mooi jaar geweest is, waarin ook op passende schaal stilgestaan is bij het 775-jarig bestaan van Rijssen."We zijn het afgelopen jaar als musea nóg meer wezenlijk onderdeel geworden van de gemeenschap waarin we onze plaats en functie hebben als het gaat om het promoten van de stad Rijssen. Daarom is het ook zo mooi dat juist dit jaar duidelijk is geworden dat Rijssen ooit Hanzestad is geweest en dat we zijn toegelaten tot het hedendaagse verbond van Hanzesteden." Bakker zei te hopen dat Rijssen de kansen zal benutten om het lidmaatschap van het Hanzeverbond te gebruiken om nog meer aan de weg te timmeren als stad en als gemeente met een eigen gezicht.Als hoogtepunten van het afgelopen jaar noemde Bakker onder andere de uitbreiding van de Van Heel-kunstcollectie die onder meer dankzij de opbrengsten van de Haringparty tot stand kon komen en het verschijnen van een naslagwerk over landgoed de Oosterhof.

Beste Beens
Bakker zei overigens dat kunst en cultuur, zoals de plaatselijke musea bewaren en promoten, in het algemeen nog altijd te weinig aandacht krijgen. "Gelukkig hebben wij daar in Rijssen-Holten niet over te klagen, want we werken goed samen met de gemeentelijke overheid."

Hij prees daarbij de rol van cultuurwethouder Ben Beens. "Hij is altijd zeer betrokken bij het reilen en zeilen van het museum. Hij weet waar we mee bezig zijn en is steeds bereid met ons mee te denken. Het is dan ook een mooie bijkomstigheid dat deze manier van werken ook door anderen is opgemerkt, want onlangs aan het eind van het jaar werd hij door het Twentse opiniemedium de Roskam uitgeroepen tot de beste wethouder van Twente. Dat is een felicitatie waard," aldus Bakker.

Op de nieuwjaarsreceptie werd verder de nieuwe huisstijl van het Rijssens Museum gepresenteerd. Erik Slagman liet iets zien van de nieuwe website van het museum die binnenkort online gaat.

Meer berichten