Op de voorgrond de drie winnaars van het eerste klaverjastoernooi. Eigen foto.
Op de voorgrond de drie winnaars van het eerste klaverjastoernooi. Eigen foto. (Foto: Organisatie Doruscup klaverjassen)

Willem Ponges winnaar van het klaverjastoernooi bij café Dorus

RIJSSEN – Voor de eerste keer heeft aan het eind vorig jaar een klaverjastoernooi plaatsgevonden bij café Dorus in Rijssen. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend toernooi wordt voor klaverjassers uit de regio.

De organisatie was in handen van Rick Hofstede en Jan Voortman, die vooraf hun huiswerk goed hadden gedaan. Slagerij Huiskes zorgde belangeloos voor catering en het café was sfeervol ingericht voor dit toernooi.

Andere tegenstanders
Twaalf deelnemers begonnen om het middaguur en speelden door tot circa 18.00 uur. In de tussentijd was er twee keer pauze voor een stevige hap. Voor ieder nieuw spel moesten spelers een nummer trekken om te bepalen tegen wie ze moeten spelen. Dit zorgde er voor dat iedere speler doorlopend andere tegenstanders en een andere teammaat kreeg.

Winnaars
Het werd spannend toen zich een kopgroepje begon af te tekenen. Na het laatste spel, toen de kruitdampen waren opgetrokken, kaarten werden neergelegd en de punten waren opgeteld was de eindstand bekend.Drie ervaren klaverjassers gingen er met de geldprijzen vandoor. Op de eerste plaats eindigde Willem Pongers, hij is daarmee de eerste winnaar van de Doruscup. Willem van Brussel en Jan Teela zijn respectievelijk tweede en derde geworden.

Wat is klaverjassen?
Klaverjassen is een kaartspel waarbij vier personen aan een spel deelnemen. "De spelers die kruislings tegenover elkaar zitten zijn een team. Een team moet zorgen dat ze de helft plus 1 van de punten binnenhalen om het andere team te verslaan.

Na zestien potjes is de wedstrijd voorbij en worden de punten opgeteld. Vervolgens wordt begonnen met een nieuw spel.Bij klaverjassen komen strategie en tactiek om de hoek kijken. Ook is inzicht van belang om erachter te komen wat de teammaat en tegenstanders gaan doen. "

Om alvast te noteren
Aan het eind van 2019 zal het volgende editie van dit toernooi zijn. De organisatoren willen uitgroeien naar een toernooi met 40 deelnemers. Degene die graag klaverjast kan daarom alvast een melding in zijn agenda maken voor het aanstaande toernooi.

Meer berichten