Het Hervormd Kerkkoor tijdens het kerstconcert in de Schildkerk. Foto: Henk Kappert.
Het Hervormd Kerkkoor tijdens het kerstconcert in de Schildkerk. Foto: Henk Kappert. (Foto: Henk Kappert)

'Elk concert is voor mij bijzonder'

door Jolien van Gaalen

RIJSSEN - Het Hervormd Kerkkoor Rijssen heeft vanwege het 65-jarig bestaan het kerstoratorium Een nieuw begin van Johan Bredewout uitgevoerd. Er was ook ruimte voor samenzang. Tal van musici hebben hun medewerking verleend en het koor was aangevuld met projectzangers. Voor het publiek was het volop genieten in de goed gevulde Schildkerk. Een mooie uitvoering, waar dirigent Jorrit Woudt, koorleden en musici met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Het kerstconcert is net achter de rug, maar leden van het Hervormd Kerkkoor kijken al weer vooruit naar activiteiten in het nieuwe jaar. Zo staat er in april een Oranjeconcert op het programma, doen de koorleden mee aan de korendag in Kampen en is er het driejaarlijkse koorreisje.

Bijzonder
"Het kerstconcert is een belangrijk en leuk optreden, omdat we in de mooie Schildkerk zingen. Voor mij is eigenlijk elk concert bijzonder, want als koor oefen we samen wekenlang voor een optreden", zegt koor- en bestuurslid Hermien Smalbrugge.

Toch wordt er nog even teruggeblikt op het kerstconcert. Er hebben ook veertien projectleden meegedaan. "Een daarvan komt uit Rijssen, de overige dertien uit Enschede, waar onze dirigent Jorrit Woudt ook een koor begeleidt. Zij doen dan mee aan een afgebakend project en hebben al die weken met ons gerepeteerd. Dat is best bijzonder."

Ontstaan
Het Hervormd Kerkkoor is in 1953 opgericht en bestaat dus al 65 jaar. "Het is ontstaan vanuit de meisjes- en jongelingsvereniging. Dit groepje kwam elke week bij elkaar om onder leiding van een schoolmeester te zingen. Na een aantal jaren werd dit minder. Gees Pennings en Corrie Veldhuis zijn toen gaan overleggen om vanuit de kerk een gemengd koor op te richten. En zo is het begonnen: met 40 zangers en zangeressen is het koor gestart. Corrie Veldhuis is er nog altijd bij. Ze is nu begin 90 en nog steeds lid."

Leden gezocht
Het koor telt 78 leden, waarvan 23 mannen. "We hebben wel eens 125 leden gehad. Dit aantal loopt wat terug, net als andere koren hebben wij ook te maken met vergrijzing. Zij kunnen bijvoorbeeld niet meer lang staan. Daarom zijn we hard op zoek naar nieuwe jonge zangers en zangeressen."

Belangstellenden zijn van harte welkom bij de koorrepetities op donderdagen van 20.00 tot 22.00 uur. "Zij worden dan ontvangen en wegwijs gemaakt." Het koor oefent wekelijks bij De Ark aan de Arkeheem 2 in Rijssen. Mensen die graag meer willen weten over het koor kunnen ook contact opnemen met mevrouw D. Nieuwenhuis-Pluimers via 0548-519362 of info@hervormdkerkkoor.nl.

Elke week zingen

Smalbrugge is tien jaar actief bij het Hervormd Kerkkoor. "In 2008 ben ik koorlid geworden en ik ben nu bijna net zo lang bestuurslid. Mijn moeder is ook jarenlang lid geweest en ik heb haar altijd naar de repetities gebracht. Ze vroeg of ik een keer meeging, maar dat wilde ik toen niet. Dat was ook de leeftijd, denk ik. Na haar overlijden heb ik me aangemeld. Je gaat op een gegeven moment toch op zoek naar andere invulling van de tijd. Nu vind ik het heel leuk om elke week een avondje te zingen, ik geniet er echt van. Ook het contact met anderen is mooi: samen zingen geeft heel veel. We brengen geestelijke liederen ten gehore, het is heel mooi om mensen te bereiken met de zang en de tekst."

Kijk voor meer informatie over het Hervormd Kerkkoor op de website.

Meer berichten