Jannes van de Willige geeft bij het scherm uitleg over Erfgoed Rijssen-Holten. Voorzitter Jan Beumer zit tegen wand. Foto: Jan Joost.
Jannes van de Willige geeft bij het scherm uitleg over Erfgoed Rijssen-Holten. Voorzitter Jan Beumer zit tegen wand. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Een succesvolle koppeling in Rijssen

door Rijssens Museum

RIJSSEN / HOLTEN - De websites Erfgoed Rijssen-Holten en MijnStadMijnDorp van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) zijn gekoppeld. Deze verbinding werd onlangs gepresenteerd in 'n Koffiehook van het Rijssens Museum in aanwezigheid van cultuurwethouder Ben Beens, Marina van der Ploeg en Annet Steegman van het HCO uit Zwolle.

Door de koppeling hebben bezoekers van beide sites gemakkelijk en volledig toegang tot elkaars bestanden. De koppeling is gefinancierd uit een bijdrage uit het jubileumfonds Rijssen 775 Jaar Stad dat de gemeente voor het afgelopen kroonjaar beschikbaar heeft gesteld. Voorzitter Jan Beumer van de Stuurgroep Rijssen-Holten kon ook een afvaardiging van de gemeenteraad begroeten bestaande uit de fractievoorzitters Erik Wessels (CDA) en Jan Berkhoff (CU).

De website Erfgoed Rijssen-Holten is een project van de beide musea van Rijssen en Holten. De vrijwilligers van beide musea zorgden ervoor dat er een enorme hoeveelheid historisch beeldmateriaal van Rijssen en Holten op deze zeer populaire website is geplaatst. Bovendien voorzien de vrijwilligers van beide musea de foto's op de website van de juiste gegevens die regelmatig ook worden aangevuld, verbeterd en ververst. Naast foto's zijn er video's te bekijken, krantenartikelen, de gedigitaliseerde historische persoonsgegevens van de burgerlijke stand en objecten.

Betekenis
De website Erfgoed Rijssen-Holten heeft naast de beide musea en de gemeente ook andere deelnemers aangezocht die van historische betekenis zijn voor Holten en Rijssen. Dat betreft de Collectie Nagelhout (Holten), De Diekerhookse Mölle de Hegeman, de Schildkerk Rijssen, Het Tichelwoark Rijssen, Muziekvereniging Wilhelmina Rijssen, Natuurmuseum Holterberg en Pelmolen Ter Horst (Rijssen). Volgens voorzitter Jan Beumer kunnen er nog veel meer belangwekkende deelnemers bij. "Bijvoorbeeld de Canadese oorlogsbegraafplaats op de Holterberg met een veelheid aan informatie die ze hebben zou uitstekend passen op een website die het historisch erfgoed van Holten bewaart en voor de mensen vanuit de huiskamer toegankelijk maakt." De website Erfgoed Rijssen-Holten staat onder toezicht van de zogenaamde stuurgroep waarin zitting hebben: voorzitter Jan Beumer van de Oudheidkamer Holten, Gerrit te Winkel van de Oudheidkamer Holten, Dinant Brinks van het Rijssens Museum, Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, projectleider Jannes van de Willige en ambtelijk secretaris Martien Sarink van de gemeente.


Koppeling
De ErfgoedRijssen-Holten-aanjager van het eerste uur, Jannes van de Willige, gaf tekst en uitleg over de website en wat de nieuwe koppeling met MijnStadMijnDorp de bezoekers oplevert. Zonder verdere omwegen kunnen nu bijvoorbeeld video's op MijnStadMijnDorp worden bekeken. Omdat MijnStadMijnDorp wordt gevuld door alle historische verenigingen van Overijssel, is er ook veel onbekend materiaal zichtbaar gemaakt. Marina van der Ploeg liet zien hoe op de site ook te zien is wáár het materiaal vandaan komt en hoe verdere achtergrondinformatie heel gemakkelijk te achterhalen is.

Vanuit de zaal werd nog gevraagd of er nog meer gemeentelijke organisaties deelnemen aan de website. Volgens Van der Ploeg is dat nu nog niet het geval, omdat MijnStadMijnDorp er in de eerste instantie als platform van en voor de historische verenigingen. Dat de gemeente daaraan zijdelings verbonden is met Erfgoed Rijssen-Holten is alleen maar een extraatje dat mooi meegenomen is.

Meer berichten