V.l.n.r: Wim ter Harmsel, Gerrit ten Wolthuis, Gerrit Kraa, Karel van der Meer en Jan Slofstra. In het midden Joop Voortman. Foto: Jan Joost.
V.l.n.r: Wim ter Harmsel, Gerrit ten Wolthuis, Gerrit Kraa, Karel van der Meer en Jan Slofstra. In het midden Joop Voortman. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Jubileumgids: veel nieuwe informatie

door Rijssens Museum

RIJSSEN - Het nieuwe boek over Landgoed de Oosterhof is er. De landgoedgids bevat een schat aan reeds bekende maar ook nieuwe wetenswaardigheden. In een feestelijke bijeenkomst op havezate de Oosterhof kreeg cultuurwethouder Ben Beens onlangs het eerste exemplaar overhandigd van museumvoorzitter Jan Bakker.

Het boek kon in een stijlvolle uitvoering tot stand komen door een bijdrage uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad. Er is gebruik gemaakt van reeds bestaande artikelen en onderzoeksgegevens die in de loop der jaren over het landgoed bekend zijn geworden. Alles is op tijdvolgorde gezet.

Nieuw beeldmateriaal
Het boek bevat heel veel nieuw beeldmateriaal waarvoor een groot beroep is gedaan op de archieven van Gerrit ten Wolthuis en het Rijssens Museum. Daarnaast zijn nieuwe kaarten en teksten opgenomen waaraan onder anderen Joop Voortman een groot aandeel leverde. Ook zijn enkele wandelroutes over het landgoed opgenomen.

De landgoedgids is gemaakt in opdracht van het bestuur van het Rijssens Museum dat daarvoor de schrijvers benaderde van de stichting Historisch Oarfgood Riessen (zie foto). Het boek wordt uitgegeven door de Uitgeverij van het Rijssens Museum.

Vraag
Aanleiding tot het maken van het overzichtswerk is een vraag die cultuurwethouder Ben Beens ooit stelde op een bijeenkomst bij het Rijssens Museum. De wethouder had zich verdiept in de historische achtergronden van Landgoed de Oosterhof, maar zocht daarbij tevergeefs naar een overzichtelijk boekwerk daarover.

Uitdaging aangegaan
Onder leiding van oud-huisarts Jan Slofstra werd de uitdaging aangegaan. Eerst is geïnventariseerd wat reeds gepubliceerd was over het landgoed en daarna wat het beeld compleet moest maken tot en met 2018.

Steeds grotere cirkels
De havezate en bijgebouwen zijn het uitgangspunt, terwijl bij de beschrijving steeds grotere cirkels rond het 'kasteeleiland' worden getrokken en alles wat men daarin tegenkomt wordt beschreven.Aan de orde komen de oorspronkelijke bewoners, de latere huurders van het complex, de omliggende pachtboerderijen, het Volkspark, de Pelmolen, het Dagsanatorium, de Regge als handelsroute, het Noorderbos, de omliggende havezates zoals Grimberg, Effinck & Bevervoorde en Rijssen als Hanzestad. Het boek sluit af met een korte schets over de nieuwe functie van de Oosterhof.

Het boek is te koop in de Rijssense boekhandel en bij het Rijssens Museum. De prijs kan door de bijdrage uit het jubileumfonds op 14,95 euro worden gehouden.

Meer berichten