De brandweerwagen van het Rijssens brandweermuseum, met aan het stuur chauffeur Arno Kiestra, bracht Sinterklaas en piet naar de basisschool in Notter-Zuna. Foto: Andrea Dam Wichers.
De brandweerwagen van het Rijssens brandweermuseum, met aan het stuur chauffeur Arno Kiestra, bracht Sinterklaas en piet naar de basisschool in Notter-Zuna. Foto: Andrea Dam Wichers. (Foto: Andrea Dam Wichers)

'Brandweermuseum is toe aan update'

door Rijssens Museum

RIJSSEN - Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen (IBR) is naarstig op zoek naar een vervanger voor de huidige DAF-brandweerwagen. De DAF stamt uit begin jaren tachtig en is in bruikleen van het brandweerkorps Oud-Beijerland. Deze brandweerwagen is toe aan groot onderhoud en dit dreigt fors in de papieren te gaan lopen. Besloten is dan ook om op zoek te gaan naar een goede vervanger.

Reden voor het IBR om de zaken eens goed op een rij te zetten. Het brandweermuseum beschikt nu over twee brandweerwagens: een museale Willy's Jeep uit 1962 die vooral in trek is bij liefhebbers van antiek brandweermaterieel en oud-brandweermensen, daarnaast de DAF die door zijn indrukwekkende omvang zeer populair is bij de jongere bezoekers van het brandweermuseum.

Update
Het Rijssense brandweermuseum is na vijftien jaar toe aan een grondige update. Binnen het Rijssens Museum is een werkgroep gevormd die de mogelijkheden tegen het licht heeft gehouden. Er is inmiddels contact gelegd met Museummakers, een groep professionals in het inrichten van zeer uiteenlopende musea. Er is al een zogenaamd vlekkenplan gemaakt dat deze week aan de museumwerkgroep wordt gepresenteerd.

Onmisbaar
In de nieuwe opzet zijn de beide brandweerwagens onmisbaar. "Beide wagens geven ons museum een extra aantrekkingskracht," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssense brandweermuseum. "Dat is weliswaar een kostbare aangelegenheid, maar daar staat de promotionele waarde tegenover," zegt Dannenberg. "Het zijn twee wagens waarmee we herkenbaar naar buiten kunnen treden."

Verhuur
De antieke Willy reed bijvoorbeeld dit jaar mee in de truckrit voor gehandicapten. Met de DAF worden ritten gemaakt op Koningsdag en de zomermuseumdagen. Daarnaast wordt de grote brandweerwagen ook verhuurd voor activiteiten buiten het museum. "Buurtverenigingen huren de DAF nog wel eens in en in december is de brandweerwagen ingezet om Sinterklaas en piet naar de basisschool in Notter-Zuna te brengen."

Stallingsprobleem
Hufterproof, droog en het vorstvrij opstallen van de wagens bezorgt het brandweermuseum veel hoofdbrekens. "Ja, door een bijzonder ongelukkige samenloop van omstandigheden is dat een groot probleem aan het worden voor ons," zegt Dannenberg."We hadden vrijdags een overeenkomst met het bestuur van de Hobbyboerderieje om de Willy daar te stallen, maar in het weekend daarna brandde de Hobbyboerderieje aan de Albertsdijk 's nachts af. Wij hebben een deel van ons externe depot vrijgemaakt en extra depotruimte bijgehuurd, zodat de Willy nu voorlopig binnen staat, maar de DAF niet.

Met de gemeente zijn we al overeengekomen dat er bij de te herbouwen Hobbyboerderieje een multifunctionele, afsluitbare stalling zal komen voor de twee brandweerwagens. We hopen vurig dat die plannen doorgaan nu de Hobbyboerderieje herbouwd zal worden, anders hebben we echt een groot probleem," aldus Dannenberg.

Meer berichten