Johan Nijzink van het Rijssens Museum legt de leerlingen van de Holtense Haarschool uit hoe de VR-tour werkt. Foto: Rijssens Museum
Johan Nijzink van het Rijssens Museum legt de leerlingen van de Holtense Haarschool uit hoe de VR-tour werkt. Foto: Rijssens Museum

Levensechte blik in kasteel de Oosterhof

door Rijssens Museum

RIJSSEN -  Het Rijssens Museum heeft afgelopen vrijdag de nieuwe virtuele tour door kasteel de Oosterhof officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Gerard Libbers van ontwerpbureau Letink Design die de tour gemaakt heeft.

Libbers had groep 5 van de Haarschool uit Holten zo ver gekregen om de nieuwe VR-tour uit te proberen. Dat gebeurde onder bezielende leiding van Johan Nijzink van het Rijssens Museum, die de jongelui wegwijs maakte op hun tocht door het kasteel.

Mindervaliden
De virtuele tour door het Rijssens Museum in havezate de Oosterhof is bedoeld om mindervaliden ook een levensechte blik in het kasteel te werpen.Het brandweermuseum is per lift goed te bereiken, maar het kasteel heeft tot op heden nog geen voorzieningen voor mensen die geen trappen kunnen lopen."We zijn aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om toch een voorziening te treffen voor mindervaliden," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Maar het kasteel is een rijksmonument waarin je niet zo maar allerlei zaken mag veranderen. Er loopt een onderzoek, maar dat wilden we niet afwachten."

Realistisch
Ontwerpbureau Letink Design uit Enter heeft daarom ook de presentatie gemaakt die iedereen in staat stelt een kijkje te nemen in het kasteel."Het is een uitkomst voor bezoekers met een beperkte bewegingsvrijheid, want deze Virtual Reality-presentatie geeft door middel van een bril de mogelijkheid om de verschillende ruimtes virtueel in ware grootte te bezoeken. De gebruiker wordt als het ware 'getransporteerd' naar een andere wereld," legt Dave Letink uit, "waar de bezienswaardigheden als realistisch kunnen worden beleefd."

Quiz
In de tour is ook een quiz opgenomen. "Deze is geschikt voor de schoolgaande jeugd, maar ook volwassenen kunnen hem maken. Datgene wat wordt verteld over de verschillende ruimtes en voorwerpen, wordt teruggevraagd in een aantal multiple choice-vragen in de presentatie," aldus Letink, "zodat het een virtuele speurtocht door het museum wordt."

Introfilm
De reacties op de nieuwe presentatie zijn positief. "Je kunt de presentatie ook gebruiken als een korte introfilm met tekst en uitleg over de havezate," zegt Dannenberg. "De deelnemers kunnen de vertelstem ook uitschakelen en zelf de rondleiding door het kasteel verzorgen. Dan kun je de nadruk leggen op allerlei onderdelen of voorwerpen die geschikt zijn voor de groep die je op dat moment voor je hebt."

Meer berichten