Foto: Gerbert Voortman.
Foto: Gerbert Voortman. (Foto: Gerbert Voortman)

'Het gaat er ook om dat je een club bent'

door Jolien van Gaalen

RIJSSEN - Muziekvereniging Wilhelmina bestaat al sinds 1898 en is inmiddels een begrip in Rijssen. Leden zijn al druk in de weer met de voorbereidingen voor de Kerstzangdienst op 19 december en het Oliebollenconcert op 29 december. "We hebben een bloeiend orkest dat bestaat uit veel jonge mensen", vertelt dwarsfluitiste Marieke van den Brink. "In totaal zijn er circa 120 leden, waarvan de helft jonger is dan 18. Voor ons is het clubgevoel belangrijk."

Bij muziekvereniging Wilhelmina zijn drie orkesten actief: het A-, B- en C-orkest. "Maar die namen vonden we niet mooi, dus hebben we veranderd", aldus dwarsfluitist Marieke van den Brink. "Het C-orkest heet nu WIT: het Wilhelmina Instromend Talent. WAT is de naam van het B-orkest en dat betekent Wilhelmina Aanstormend Talent. Tenslotte hebben we nog het Wilhelmina-orkest." Dirigent van de twee laatstgenoemde orkesten is Wout Ligtenberg, het WIT-orkest staat on der leiding van Gerjanne Dannenberg.

Het doel van de muziekvereniging is muziek door en voor iedere Rijssenaar van welke leeftijd dan ook. "Wij proberen de jeugd te bereiken door AMV, Algemene Muzikale Vorming, aan te bieden. Tevens hebben wij een orkest voor de jonge spelers, dus zij kunnen al vrij snel ervaring opdoen met het samenspelen. Daarnaast zijn er diverse activiteiten vanuit de verenging zoals een vossenjacht of een filmavond. Het gaat er immers ook om dat je een club bent. Mensen die al een instrument bespelen, kunnen makkelijk aanschuiven bij de vereniging. Tenslotte proberen wij Rijssenaren te bereiken door concerten en optredens."

Clubgevoel
"We zijn een jong orkest met clubgevoel. Dirigent Wout Ligterink is bezig om ons mee te trekken naar een hoger niveau en heeft ons inmiddels zover gekregen dat we zijn gaan zingen bij een concert, iets wat we als orkest natuurlijk niet snel doen." De activiteiten worden bedacht door de concertcommissie. "Maar de Kerstzangdienst is inmiddels een traditie en vindt straks voor de vijftigste keer plaats. Hierbij vinden wij het belangrijk dat er afwisseling is. Dus het kan ook zijn dat we een keer optreden met een artiest of koor. We spelen altijd op Koningsdag en hebben in de zomer meegedaan aan het leuke en grote project Rijssen zet de toon."

In januari begint er een nieuwe AMV-groep. "Deelnemers beginnen met het spelen op de blokfluit en dit wordt hen spelenderwijs aangeleerd. Zij geven ook twee optredens: bij een voorspeelavond en het Oliebollenconcert."Marieke omschrijft het repertoire van de muziekvereniging als gevarieerd. "Dit is ook afhankelijk van met wie of waar we optreden. Bij een concert met Gé Reinders spelen we heel anders dan bij bijvoorbeeld Koningsdag. Dan gaan we voor bekende melodieën of musicalmuziek. Het repertoire moest ook passen bij het orkest. We maken ook gebruik van muziekstukken die speciaal zijn gemaakt voor harmonieorkesten."

Marieke is al ongeveer twintig jaar actief bij de Muziekvereniging Wilhelmina. "De grote concerten zijn het leukste om te doen. Samenwerken met bekende artiesten is ook mooi. Aan de andere kant is dit voor de muziek niet zo leuk, want je bent er als aanvulling op de artiest. Bij eigen stukken kun je bij wijze van spreken helemaal losgaan." De vereniging heeft al vaker samengewerkt met Muziekschool Rijssen. "Zij hebben bijvoorbeeld zaken die wij niet hebben, zoals een ensemble en bepaalde instrumenten als een piano en orgel. Wilhelmina heeft dan weer een orkest. Met de samenwerking willen wij uitdragen dat we een aanvulling op elkaar willen zijn."

Het harmonieorkest kan op diverse onderdelen nog versterking gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website.

Lees verder in de digitale editie

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten