Kunstenaar Henk Blokhuis in gesprek met een van zijn oud-studenten bij de opening van de expositie in het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost.
Kunstenaar Henk Blokhuis in gesprek met een van zijn oud-studenten bij de opening van de expositie in het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Kunstenaar Henk Blokhuis houdt lezing in Rijssens Museum

door Rijssens Museum

RIJSSEN -  De Almelose kunstenaar Henk Blokhuis houdt donderdag 29 november een lezing over zijn werk in het Rijssens Museum. Inloop met koffie/thee vanaf 19.40 uur. De lezing start om 20.00 uur in 'n Koffiehook van het Brandweermuseum.

Na de lezing is er rond kwart voor negen een pauze met een tweede kop koffie. Daarna kan onder leiding van de kunstenaar een bezoek worden gebracht aan de expositie in het kasteel.

Docent
Blokhuis was in zijn werkzame leven docent cultuur en maatschappij en beeldende vakken aan PABO Rosarium in Almelo. Daarnaast was en is hij nog altijd beeldend kunstenaar. De expositie 'Grafiek van Henk Blokhuis' werd enkele maanden geleden onder grote belangstelling geopend door vakbroeder Joep Gierveld. Hij stelde dat Blokhuis weliswaar groot van gestalte mag zijn, maar in de kunst 'groot in het kleine' is. Daarmee doelde hij op de ex librissen waarin Blokhuis zich een ware meester toont, die ook in de expositie te zien zijn.

Ex libris
Een ex libris is een eigendomsmerk dat boekenliefhebbers voorin hun boeken plakken. Het betekent letterlijk 'uit de boekerij van'. Het maken van originele ex librissen heeft zich in de loop der tijden tot een ware kunst ontwikkeld waarbij tekst, naam en afbeelding zo origineel mogelijk worden verwerkt. Naast ex librissen zijn ook houtskooltekeningen en lino's te bewonderen. Als tekenaar is Blokhuis meesterlijk in staat om het menselijk lichaam in de juiste verhoudingen op papier te krijgen. Daarnaast is hij ook beeldhouwer.

Kunstenaar
Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is bijzonder blij dat Blokhuis bereid is een lezing te geven over zijn werk. "Het is altijd mooi dat er bij een expositie tekst en uitleg is om de kijkers op de juiste manier te helpen kijken naar de kunstwerken. Je kunt daar een kunstkenner voor vragen, maar als de kunstenaar zelf wil vertellen over zijn werk geven we daar altijd graag de voorkeur aan." Blokhuis zal aan de hand van beelden vertellen over de achtergronden van zijn werk, de herkomst van het woord grafiek, de verschillen tussen hoogdruk en diepdruk en de materialen die gebruikt worden."

Praktisch
De toegang is gratis, voor twee keer koffie/thee met iets erbij wordt een kleine onkostenvergoeding van 4 euro gevraagd. De expositie van Henk Blokhuis loopt tot en met 12 januari 2019. Daarna exposeert verzamelaar Paul van den Heuvel een selectie uit zijn bijzondere collectie ouderwetse toverlantaarns.

Meer berichten