Een deel van de commissie die bezighoudt met de organisatie van het kerstdiner. Foto: Ruth Veldman.
Een deel van de commissie die bezighoudt met de organisatie van het kerstdiner. Foto: Ruth Veldman. (Foto: Ruth Veldman)

'We zijn een luisterend oor'

door Jolien van Gaalen

RIJSSEN - Al vijf jaar lang wordt er in de gemeente Rijssen-Holten een kerstdiner gehouden voor mensen die anders kerst alleen zullen doorbrengen. Het initiatief voor het diner ligt bij vier echtparen: Erna & Wim Waanders, Geke & Jan Pluimers, Jan & Janet Geerling en Pieter & Gea Veldman.

"Het idee is eigenlijk bij ons in de kelder ontstaan, waar wij met familie en vrienden altijd samen eten", vertelt Gea Veldman. "Mijn moeder zei op een gegeven moment dat het toch te zot voor woorden is dat wij hier zo samen zitten, terwijl er zoveel mensen zijn die dat niet kunnen." Vervolgens is het balletje gaan rollen. "Daarop hebben wij een stel erbij gevraagd die mensen kennen in het circuit. Ook hebben ViaVie Welzijn en een oproep in de krant geholpen om deze groep te bereiken."

Bij de eerste editie schoven circa 70 deelnemers aan. "Het gaat om mensen die weinig sociaal contact hebben, mensen die eenzaam zijn of zich eenzaam voelen. Dit is een wat vergeten groep, vaak schamen mensen zich hiervoor. Het was voor de deelnemers wel spannend, want ze moeten toch een drempel over. Maar als ze eenmaal geweest zijn, komen ze de volgende keer weer. We zien dat er vriendschappen uit ontstaan, dat mensen bijvoorbeeld samen een spelletjesavond houden."

Bij het eerste Kerstdiner bood de organisatie ook de mogelijkheid om bij een gezin aan te schuiven. "Veel gezinnen hadden zich hiervoor aangemeld. Toch hebben we dat meteen weer afgeschaft, voor de deelnemers was de drempel te hoog."

Verbinden
De opzet is om mensen verbinden te aan elkaar, met daarbij de hoop dat zij uiteindelijk minder eenzaam zijn. Wij geven hen handvatten om contact te krijgen en te houden, waarmee zij hopelijk de rest van het jaar uit de voeten kunnen. Kinderen krijgen vaak een kleinigheidje mee, volwassenen krijgen een koffiebon voor twee personen, zodat ze met mensen die ze hier ontmoet hebben nog eens wat kunnen doen."

"De voorbereiding is ontzettend veel werk met het vinden van sponsors die ons steunen met geld of met goederen en het regelen van locaties. Gelukkig hebben we genoeg vrijwilligers. Het is geweldig om te zien wat deze mensen doen: zij halen en brengen deelnemers, verzorgen kinderactiviteiten en brengen post rond." Dit wordt volgens Veldman weer helemaal goedgemaakt op de avond zelf. "Er is geen scheef woord te horen, hoewel er allemaal verschillende groepen mensen aanwezig zijn. Bij het aanmelden vragen wij de mensen alleen of er dieetwensen zijn waar wij rekening mee moeten houden. Asielzoekers, moslims en christenen zitten gewoon bij elkaar aan tafel." Tijdens het diner zijn de organisatoren altijd druk. "Wij zijn gastheren of gastvrouwen met een luisterend oor voor de verhalen van deelnemers, dat zijn dikwijls schrijnende verhalen. Maar we moeten omzien naar elkaar, ook als je het zelf goed hebt."

"Met een Syrische groep asielzoekers hebben wij destijds nog wel een fout gemaakt: wij hadden ze allemaal bij elkaar aan de tafel gezet. Naderhand maakten zij duidelijk dat ze liever tussen Nederlanders hadden gezeten om zo de taal sneller op te pakken. "

Dankbaarheid
Terugkijkend op die vijf jaar is één ding Gea bijgebleven. "De dankbaarheid van de gasten. Er waren eens Syrische asielzoekers die zo blij en dankbaar waren dat ze heel graag iets wilden terugdoen. Dus hebben zij prachtig gedanst. Ook kwam er eens een vrouw naar ons toe met een envelopje waarin vijf euro zat. Daarnaast geven mensen kaartjes en sturen bedankmailtjes."

Bij het jubileum wordt niet speciaal stilgestaan. "Pieter en ik hebben dit straks vijf jaar gedaan. We vinden het tijd om het stokje over te dragen aan een ander stel. Het is van belang dat dit kerstdiner blijft bestaan, maar dat het wel rouleert op het gebied van organisatie. Het is iets dat we als hele gemeenschap moeten dragen."

Aanmelden
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. "We kijken wel goed of iedereen die zich aanmeldt tot de doelgroep behoort", zegt Veldman. "Het doel is zoals gezegd om eenzame mensen met elkaar in contact te brengen."

In verband met de grootte van de zaal is er een maximum van 150 deelnemers. Inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelding. Opgave kan tot uiterlijk maandag 10 december bij Geke Pluimers via 06-43 22 63 45.

Meer berichten