Vorig jaar is het klompenmuseum in Enter opgeknapt: alle klompen hebben nu een mooi plekje gekregen. Foto: Susanne Nijenhuis.
Vorig jaar is het klompenmuseum in Enter opgeknapt: alle klompen hebben nu een mooi plekje gekregen. Foto: Susanne Nijenhuis. (Foto: )

'Je moet er echt gevoel voor hebben'

door Susanne Nijenhuis

ENTER - Het klompen- en zompenmuseum in Enter wordt vaak bezocht. Dit museum bestaat nu al ruim veertig jaar en wordt met hulp van vrijwilligers draaiende gehouden.

Naast het klompen- en zompenmuseum heeft het Enters Erfgoed ook nog een Oudheidkamer. In dit boerderijtje is de geschiedenis van Enter te zien aan de hand van kleding en foto's.

Vissersdorp
Enter was vroeger een echt schippersdorp. De Regge bij Enter was goed bevaarbaar en de Enterse schippers vervoerden producten naar Duitsland, Zwolle of Groningen. Doordat de zomp een platte bodem had konden ze goed varen in ondiep water. In het museum staat de laatst overgebleven zomp uit 1875.

Opgeknapt
''We hebben vorige winter ons klompenmuseum flink opgeknapt. Zo hebben wij alle klompen uitgezocht en ze een mooi plekje gegeven. We hadden eerst te veel klompen voor deze ruimte. Door de klompen zag je de klomp niet meer, zeg maar. Dus we hebben nu nog 1/3 van onze collectie in het museum hangen zo is het een stuk overzichtelijker'', vertelt vrijwilliger Bonnie Wijnterp van het Enters Erfgoed.

Handmatig klompenmaker
Verder is er ook de cursus handmatig klompenmaker. ''Dit is een unieke cursus waarbij de cursisten in vier of vijf jaar het ouderwetse klompen maken leren. Per keer doen er ongeveer zes mensen uit heel Nederland mee. De cursus is zo uniek omdat dit de enige opleiding is waar mensen dit kunnen leren. Het is ook een moeilijk vak, je moet er echt gevoel voor hebben. Als je dat niet hebt, lukt het ook niet om een mooie klomp te maken.''

Praktisch
Enters Erfgoed is geopend op woensdag en zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur. De entree voor volwassenen bedraagt 4 euro, voor kinderen is de entree 1,50 euro. Kijk voor meer informatie over het Enters Erfgoed op de website.

Meer berichten