Wim Vlogtman (links) heeft zojuist het eerste exemplaar van zijn boek overhandigd aan voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost.
Wim Vlogtman (links) heeft zojuist het eerste exemplaar van zijn boek overhandigd aan voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Boek Wim Vlogtman gepresenteerd

door Rijssens Museum

RIJSSEN - Het nieuwe boek van Wim Vlogtman (79) werd afgelopen donderdag in het Rijssens Museum officieel ten doop gehouden. De schrijver van Leven in Rijssen, overhandigde het eerste exemplaar aan voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea.

Jan Bakker zei blij te zijn met het tweede boek van Vlogtman. Het eerste deel, Op het Schild in Rijssen, kwam in 2016 uit en beleefde vele herdrukken. In zijn eerste boek behandelde Vlogtman mensen en gebeurtenissen op en rond het Schild. In zijn nieuwe boek wandelt Vlogtman als het ware door de Grotestraat, Rozengaarde, Smidn-Eane, de Watermolen richting het Stationsplein en verder de Morsweg in. Het boek sluit af met een hoofdstuk over het voormalige zwembad De Mors. Aan deze eerste Rijssense zweminrichting herinnert nu nog altijd de vijver achter Sanderman Tanken & Wassen.

Herkenbaarheid
Jan Bakker noemde het boek van Vlogtman een feest van herkenning. "Een mooie beschrijving van wat er allemaal gebeurde rond de schoorsteenpijpen van Ter Horst. Je beschrijft ook hoe ingrijpend de gevolgen waren voor je vader die deelnam aan de jutestaking van 1906."

Bakker gaf enkele voorbeelden van de brede herkenbaarheid die de verhalen in het nieuwe boek kunnen oproepen. "Voor mij was dat het verhaal van meester Renger van de Oranjeschool," aldus Bakker, die vaststelde dat het boek ook voor de jongere generatie interessant is om te lezen.

Uitgeverij Rijssens Museum
Hoewel ook het eerste boek van Vlogtman met medewerking van het Rijssens Museum is uitgegeven, werd twee jaar geleden nog gebruik gemaakt van een bevriende uitgeverij. Intussen heeft het Rijssens Museum zelf een uitgeverslicentie aangevraagd waarmee het boek van Vlogtman de eerste echte uitgave is van Uitgeverij Rijssens Museum.

Deel 3
Bakker prees de betrokkenheid van Vlogtman (79) bij het museum. "Je maakt onder andere ook deel uit van de redactie van ons museumblad, de Havezate Kroniek. Het schrijven daarvoor gaat gelukkig gewoon door, hoewel je wel hebt laten doorschemeren dat dit boek wellicht je laatste boek zal zijn. Maar mocht je nog van gedachten veranderen, dan zullen we boek drie graag uitgeven."

Warme herinneringen
In zijn dankwoord betrok Vlogtman Gerrit ten Wolthuis die zich zeer beijverd heeft het boek van veel en mooi illustratiemateriaal te voorzien en Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum die samen met de schrijver het boek begeleidde naar de opmaker en de drukker. Tenslotte haalde Vlogtman nog enkele warme herinneringen op aan zijn tijd van toen. "En dat komt nooit weer terug," zo besloot hij.

Het boek telt ruim 120 bladzijden en kost 16,95 euro. Het boek is te koop bij de Rijssense boekhandels en op het Rijssens Museum.

Meer berichten