Foto:

Groot Dictee Rijssen-Holten: spannende taalstrijd

door Susanne Nijenhuis

RIJSSEN -  Decennia en appetijtelijk: dit zijn een paar woorden uit het Groot Dictee Rijssen-Holten. Dit jaar krijgen deelnemers hele andere woorden voor de kiezen. "Al vele jaren verzorgen wij het dictee van Rijssen", vertelt Annelies Kremer van de plaatselijke bibliotheek.

Het thema wisselt jaarlijks. "Deze keer gaat het bij het dictee voor volwassenen over sport. Het onderwerp van het juniordictee is de ontwikkeling in het onderwijs." Margreet Koster schrijft voor de negende keer de tekst. "Het is altijd spannend om zo'n dictee te schrijven. Vaak begin ik al een week na het Groot Dictee en zo ga ik het hele jaar door. Nu ligt er al een lijst van zes bladzijden met verschillende woorden." Nieuw is dat ze haar eigen tekst ook mag voorlezen. Bij de vorige edities is ze ook aanwezig geweest: "Het is altijd een gezellige middag."

Om het jaar leest de burgemeester de tekst voor. "Hij vindt het altijd ontzettend leuk om te doen", aldus Annelies. Bij het juniordictee luisteren de jeugdige deelnemers naar Jet Starker en Hennie Wijkamp van de toneelgroep PUUR. 

Deelnemers hoeven niet te bang zijn dat ze een lamme hand krijgen van het schrijven, het is namelijk een invuldictee. Ze krijgen een tekst voor zich met lege plekken, waarop genoeg ruimte is voor de moeilijke woorden waar het allemaal om draait. 

Dicteespecialist
"Het nakijken is erg belangrijk", zegt Annelies. "De formulieren van de beste deelnemers worden ook vaker nagekeken, soms wel drie of vier keer voordat er een duidelijke uitslag is', vertelt Annelies. ''Eerst worden de formulieren nagekeken door medewerkers van de bibliotheek en door Margreet. Tenslotte gaat dicteespecialist Rein Leentfaar met zijn ervaren ogen aan de slag. Vanuit zijn specialisme schrijft en beoordeelt hij veel dictees.''

Het dictee vindt plaats op donderdag 29 november. Om 16.00 uur begint het junior dictee en om 19.30 uur gaat het Groot Dictee van start. Locatie van de taalstrijd is het Parkgebouw aan de Oosterhofweg 49.

Educatief
Naast het Groot Dictee heeft de bibliotheek Rijssen-Holten nog veel meer activiteiten. "Wij vinden het belangrijk om van de bibliotheek een maatschappelijke en educatieve plek te maken. Daarom zijn er bijvoorbeeld lezingen en helpen wij mensen met taal", zegt Annelies. 

Meer berichten