Foto: Rijssens Museum

Wim Vlogtman schrijft tweede boek

door Rijssens Museum

RIJSSEN - Wim Vlogtman (79) schreef een tweede boek over de nabije geschiedenis van Rijssen. Het boek wordt uitgegeven door het Rijssens Museum waar het volgende week donderdag ook ten doop wordt gehouden.

Het nieuwe boek van Vlogtman heet Leven in Rijssen, een titel met meerdere betekenissen.Maar de veelzeggende ondertitel doet maakt de duiding compleet: onder de rook van de schoorsteenpijpen van Ter Horst. In zijn boek beschrijft Vlogtman dan ook de delen van Rijssen globaal genomen in de nabijheid van het toenmalige Ter Horstcomplex in de naoorlogse jaren.

Gebeurtenissen van toen
Vlogtman begint zijn boek met een verhaal over de Sparwinkel van Broekhaar in de Grotestraat. Al beschrijvend loopt hij als het ware de Grotestraat door richting 'n Smitn-eane. Alles wat hij daar destijds tegenkwam aan winkels, panden en personen worden in warme penseelstreken geschilderd.

De revue passeren onder andere Hodes van Boxtel, De Bico, bakkerij Meinders, café Spekhorst, Dollekamp en nog veel meer mensen en gebeurtenissen van toen.

Op smaak gebracht
Vlogtman heeft van zijn boek geen droge opsomming van historische feiten gemaakt.De feiten zijn allemaal gecontroleerd, maar ze worden zorgvuldig op smaak gebracht met zijn persoonlijke herinneringen en enkele bescheiden meningen.

Het boek bevat ook een mooi hoofdstuk over de Oranjeschool en meester Renger. Verder wordt gebouw Jeruël aan de Huttenwal en Oabramsdika met een prachtige personeelsfoto aan de vergetelheid ontrukt.

Verzeild
Een opmerkelijk hoofdstuk is Heimat in Rijssen. Daarin beschrijft Vlogtman het verhaal van een aantal Duitse meisjes die na de Tweede Wereldoorlog in Rijssen verzeild raakten en daar altijd zijn gebleven. Het lezen van het hoofdstuk en het bekijken van de foto's geeft een verrassingseffect: gewone plaatsgenoten blijken ineens een ongewone achtergrond te hebben.

Vijver
Het boek sluit af met een beschrijving van het oude stationsplein met het transportbedrijf en de fietsenstalling van de familie Müller. Vlogtman sluit zijn boek af met een prachtig hoofdstuk over zwembad De Mors. Het is bijna niet te geloven dat er in de vijver achter Tankstation Sanderman ooit werd gezwommen.

Veel foto's
Het boek telt 120 bladzijden en bevat zeer veel foto's met verduidelijkende onderschriften. Het kost 16,95 euro en is te koop bij de Rijssense boekhandels en bij het Rijssens Museum.

Meer berichten