Geschiedenisleraar Thom Kruiper, leerling Marcello Colombini en directeur Pieter van Schilt blikken terug op hun eerste 100 dagen op het Pius X College. Foto: Jolien van Gaalen.
Geschiedenisleraar Thom Kruiper, leerling Marcello Colombini en directeur Pieter van Schilt blikken terug op hun eerste 100 dagen op het Pius X College. Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: )

'Het is hier op school echt ons kent ons'

door Jolien van Gaalen

RIJSSEN - Honderd dagen geleden stapten ze voor het eerst over de drempel van 'hun' Pius X College: directeur Pieter van Schilt, geschiedenisdocent Thom Kruiper en leerling Marcello Colombini. Zij blikken terug op de eerste maanden en kijken alvast vooruit.

Hoe verliep de eerste dag?
Pieter: "Door mijn eerdere tijdelijke werk hier voelde het als thuiskomen op een prachtige school en bij een fijn team."

Thom: "Ik heb hier ook als leerling rondgelopen, dus dit geldt ook voor mij. Met collega's was er gelijk een goed contact, het is echt ons kent ons."

Marcello: "Het was wel spannend zo'n eerste dag, maar het is me meegevallen. Ik vind het leuk om elke keer een andere leraar te hebben en heb snel vrienden gemaakt. De leraren deden hun best om iedereen op hun gemak te stellen."

Wat vind je het leukste?

Pieter: "Ik merkte dat mensen hier oprechte interesse hebben. Wat ik stiekem ook wel leuk vond, was dat docenten nieuwsgierig waren naar welke wind er zou gaan waaien."

Thom: "Het is mooi als tijdens de geschiedenislessen de leerlingen vol enthousiasme in gesprek gaan, dat ze het snappen en uitkijken naar de volgende les."

Marcello: "Het leukste vind ik lichamelijke opvoeding, het omgaan met vrienden en dat de leraren aardig zijn."

Hoe is de sfeer?

Pieter: "De sfeer is top, als ik 's ochtends rondom en in de school ben zeg ik altijd goedendag tegen de leerlingen en zij groeten net zo vriendelijk terug."

Thom: "De lijntjes zijn kort, het is makkelijk om in contact te komen met praktisch iedereen. Tijdens mijn stage werkte ik op een grotere school en daar was dit toch wel lastiger."

Marcello: "Het is hier gezellig, vooral in de pauze, dan kom ik ook vrienden tegen die in andere klassen zitten."

Waar kijk je naar uit?

Pieter: "Ik kijk ernaar uit om bezig te gaan met onderwijsontwikkeling en het leerdoeldenken. Ik hoop dat we mooie stappen kunnen zetten. De onderwijskwaliteit is al goed en daar blijven we aan werken."

Thom: "Naar nog meer gezellige lessen met goede gesprekken en veel interactie."

Marcello: "Scheikunde lijkt me erg leuk, dat krijgen we volgend jaar."

Wat verwacht je van de rest van het schooljaar?

Pieter: "De eerste honderd dagen zitten erop. Als de volgende tweehonderd dagen net zo sprankelend verlopen, dan heb ik een prachtig schooljaar gehad. Het is wel druk, maar dat wil ik ook graag, dit vind ik prettig."

Thom: "Als beginnend docent heb ik tot nu toe lesgegeven aan enkele klassen, maar het is mijn hoop dat alle leerlingen mij straks kennen, weten wie ik ben en wat ik doe."

Marcello"Ik hoop dat het gewoon gezellig en leuk blijft. Ook wil ik graag naar het vwo." (Marcello zit nu in de dakpanklas havo/vwo, waarbij later duidelijk wordt welke richting leerlingen opgaan, red.).

Waarom heb je gekozen voor deze school?

Pieter: "Op het moment dat ik hier solliciteerde, 10 jaar geleden, merkte ik in de gesprekken dat het goed voelde. Dat is nu nog steeds zo."

Thom: "Toen ik hier zelf leerling was, vond ik dat er een goede sfeer was."

Marcello: "Mijn moeder zei dat het een goede school was die ook goed bij mij paste. Ook gaan vrienden uit mijn vorige groep hiernaartoe."

Meer berichten