Op de voorpagina van de nieuwe wandelgids is het koepeltje op de Tankenberg te zien, waarlangs een van de dertien routes gaat.
Op de voorpagina van de nieuwe wandelgids is het koepeltje op de Tankenberg te zien, waarlangs een van de dertien routes gaat. (Foto: )

Bergtochten op de Twentse wallen

door de redactie

HOLTEN / MARKELO – De nieuwe wandelgids 'Wandelen op de Twentse Wallen' voert wandelaars naar grote hoogten. Natuurlijk zijn ook de wallen bij Holten en Markelo opgenomen in de gids.

Truus Wijnen stelde de wandelgids samen. Op zaterdag 27 oktober verschijnt bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de gids 'Wandelen op de Twentse Wallen'. Truus Wijnen is enthousiast over de Twentse beklimmingen in de gids: "Zoals iedereen weet, is Amsterdam ruim bedeeld met wallen. Maar ook in het oosten van ons land barst het van de wallen. Stuwwallen wel te verstaan. In de voorlaatste ijstijd ontstaan door het voortstuwende ijs. Duidelijk herkenbare plooien en glooiingen in het landschap zijn het nog steeds zichtbare gevolg. Op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug zijn deze stuwwallen het duidelijkst te zien. Maar ook in Twente wemelt het van de wallen. Namen als Apenberg, Kuiperberg, Tankenberg of Austieberg beloven vergezichten zoals je die alleen in het buitenland verwacht."

Truus Wijnen, Twentse in hart en nieren, heeft al deze Twentse Wallen beklommen en de mooiste van deze wandeltochten heeft ze in de wandelgids verzameld. "Geniet van fraaie vergezichten, kronkelende bergpaden en diepe dalen. En dat allemaal dichtbij huis, gewoon in Twente."


Dertien routes staan beschreven, namelijk die over de wallen van Oldenzaal (Wilmersberg en Tankenberg), De Lutte (Paasberg en Hakenberg), Beuningen (Austiberg), Vasse (Galgenberg, Braamberg en Tutenberg, Ootmarsum (Kuiperberg, Zonneberg, Roezeberg en Hezeberg), Oud-Ootmarsum (Poascheberg, Krösenberg en Lönsberg), Lonneker (Lonnekerberg), Hellendoorn (Hellendoornse Berg en Eelerberg), Nijverdal (Nijverdalse Berg, Noetselerberg en Grote Koningsbelt), de Borkeld (Apenberg, Bovenberg en Friezenberg), Markelo (Markelose Berg, Kattenberg en de Hulpe), Goor (de Hemmel, de Hulpe en Herikerberg) en tot slot Holten (Holterberg en Wullenberg).

Meer berichten