Foto:

Landelijke Gouden Vlam-award chemiestudent Margreet Heithuis

RIJSSEN - De eerste Gouden Vlam-award van de Koninklijke Nederlandse Chemie Vereniging werd onlangs uitgereikt aan Margreet Heithuis (22) uit Rijssen. Deze nationale prijs is een erkenning voor het beste afstudeerverslag in de chemie in het mbo-onderwijs.

Margreet begon haar studie Laboratorium- & Procestechniek, richting Biotechnisch-analist aan het ROC Noorderpoort in Groningen vier jaar geleden. "Biologie is een vak dat ik altijd al ongelooflijk leuk vond", vertelt ze. Vandaar haar keuze voor deze opleiding. Begin dit jaar koos ze voor haar afstudeerproject een onderzoek in het kader van de polymerasekettingreactie (PCR, van polymerase chain reaction). "Over polymerasekettingreactie wist ik al veel; het leek mij interessant om een PCR-analyse te ontwikkelen."

Margreet ging enthousiast de uitdaging aan en met succes. "Mijn afstudeerverslag gaat over schimmel in de grond die rotting veroorzaakt. Wij hebben een manier ontwikkeld om dit te detecteren. De schimmel tast bijvoorbeeld uien aan. Boeren kunnen dan besmette velden detecteren, monitoren en actie ondernemen." Volgens de commissie van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) blonk haar stageverslag over 'Research and consultancy in agriculture' uit in helderheid en overzichtelijkheid. De KNCV is de grootste chemische beroepsvereniging van Nederland en het is daarnaast ook gelijk de grootste belangenbehartiger van de chemie, life sciences en procestechnologie in Nederland. Dat Margreet de Gouden Vlam-award heeft gewonnen is uniek. Dit is het eerste jaar dat de KNCV tijdens een officiële uitreiking op de Avond van de Chemie een mbo-student beloond met een award en een bedrag van 1000,- euro.

Margreet werkt sinds juli van dit jaar als senior-analist bij de NAK in Emmeloord. Direct na de bekendmaking van de bijzondere prijs die ze won kwamen er meerdere telefoontjes van bedrijven die haar per direct een baan aanboden. "Dat bekijk ik nog even", zegt ze. De Gouden Vlam staat in elk geval mooi op haar cv. Margreet, met gepaste trots: "Het is een ongelooflijk mooi begin van mijn werk in deze sector."

Meer berichten