Het team van het Parkgebouw en het publiek hebben genoten van een heerlijke avond vol Rijssens DNA.
Het team van het Parkgebouw en het publiek hebben genoten van een heerlijke avond vol Rijssens DNA. (Foto: Parkgebouw Rijssen)

'Ze hebben er zin in, net als wij'

door Team Parkgebouw

RIJSSEN - Zo, wat nen moojn oawnd! We leggen de benen op de stoel. Voor ons staat een bord met warme hapjes en een drankje. Vanavond was weer een staaltje 'lastminute'-buffelen-met-een-goed-afloop. Tevreden kijken we het restaurant rond en we laten de drukte van ons afglijden.

In het voorjaar zaten we aan tafel met de Rijssense Boogie Kearls. 'Willen jullie Plat in het Park doen, met liedjes van Harm?' Dat wilden ze. Afgelopen zaterdag zou Harm oet Riessen namelijk 75,5 jaar oud geworden. Alle lp's werden verzameld, teksten opgezocht, muziek herschreven. Het was al snel duidelijk dat het geen foyerconcert zou worden dit keer. Het werd de grote zaal. Ok, geen ruimte voor polonaise, maar wel voor meer gasten. De mannen sloegen aan het repeteren en wij dachten na over de verdere invulling. Het werd zomer, lang, warm, vol vallende bladeren en de geur van kastanjebomen. Het was alsof er nooit een einde aan zou komen, maar ineens is het toch al oktober. Nou ja, we zijn goed met deadlines weten we uit ervaring. Kom maar op!W

Half twaalf, de dag van de voorstelling. Het is stil in het gebouw. De laptop staat op de stamtafel, en zachtjes klinkt 'Stille meer mien tuutje' door de foyer. Daaronder het geratel van een Super-8 camera. Langzaam komen de Kearls binnengedruppeld. Gitaren worden gestemd, monitoren ingesteld. En de laatste filmpjes afgerond.

Zeven uur 's avonds. Vanuit de lounge klinkt gegil. Ja hoor, de familie is gearriveerd. Ze hebben er zin in, net als wij. Langzaam druppelt het volk binnen. Familie, vrienden, fans, het lijkt wel een grote reünie.
En dan is het acht uur. We zitten in de zaal. De stem van Geeze klinkt: 'Goeindag leu', de Boogie Kearls zetten in en even later staat ook de oudste van het Agteresch-gezin, Willard, spontaan op het podium om een nummer mee te doen. Langzaam zakken we onderuit. Loslaten, nu alleen nog maar genieten.

Half elf: de deuren gaan open en op de echo van een staande ovatie stroomt de zaal leeg. De reacties? 'Geweldig! Zo herkenbaar.' En ook: 'Welke liedjes waren nu van Harm en welke van de Boogie Kearls?' Ach, het maakt ook niet uit, onze gasten hebben van alle liedjes genoten. Harm was in elk liedje vertegenwoordigd. Of het nu van hemzelf was of van de Kearls.

Harm was Rijssens tot op het bot en iedereen die er was, weet dat. De meesten zijn immers zelf Rijssens of geweest en bij hen stroomt het Rijssens DNA nog steeds door de aderen. Harms liedjes en teksten lijken simpel, maar vaak zit er meer achter.En de Boogie Kearls? Die voelen dat. Schrijven hun eigen liedjes ook vanuit die Rijssense invloed. En dan maakt het niet meer uit wie welke nummers zingt: Harm, de Kearls, Jan of Willard, het komt gewoon binnen.Deze avond werd 75 1/2 jaar Rijssens DNA gezongen, gespeeld, gezien, verbeeld, beleefd en zeker gesteld. En wat zijn we blij dat dat Rijssen ook in ons bloed en dat van de Oude Dame zit.

De hapjes zijn op, het drankje nog niet. De meeste gasten zijn naar huis en de muziek gaat harder. Glimlachend komen we in de benen, het moet er dan toch nog maar van komen: polonaise!

The Heinoos
Wist u dat Harm ook een nummer heeft opgenomen met The Heinoos? En dat Raymond, de toetsenist van de Boogie Kearls bandlid is van die Heinoos? En dat diezelfde Heinoos op 15 december in het Parkgebouw de nummers van Normaal komen spelen? Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van het Parkgebouw.


 

Meer berichten