Foto: Mathijs Scholten

'Het gaat om het totaalplaatje'

door Jolien van Gaalen

RIJSSEN - De zesde editie van de GPS-marathon is op zaterdag 13 oktober. "Voor deelnemers draait om de beleving," vertelt Gerrit Wessels van Tourclub Rijssen. "Het gaat niet om het ronddraaien van de trappers, maar om het totaalplaatje: de sfeer, de natuur, het parcours, de maaltijd achteraf en gesprekken waarin ervaringen worden uitgewisseld. In je eentje ga je echt niet snel 130 kilometer fietsen, het doel is om samen met anderen een leuke dag te hebben."

De eerste editie van de GPS-marathon in 2013 was een uitdaging. "GPS-apparaten hebben in het bos minder goed bereik, waardoor de nauwkeurigheid afneemt," vertelt Gerrit Wessels. "Het was dus spannend of alles goed zou gaan. Sommige van de circa 140 deelnemers hebben elkaar gecoacht bij het gebruik van de GPS-apparaten. Dus het fietsen van de route zonder linten en pijlen is nooit een probleem geweest."

"In 2010 dacht ik GPS een grote vlucht zou nemen en dat we afscheid zouden gaan nemen van pijlen en lintjes," aldus Wessels. "Maar dat is tot mijn verbazing niet uitgekomen. Tegenwoordig betekent de organisatie van een dergelijke tocht vaak nog steeds een paal met een pijl in de grond slaan. Voor mij is het leuk en uitdagend om met behulp van GPS een mooie tocht uit te zetten." De marathon is geschikt voor de recreatieve, sportieve en fanatieke fietser. "Fietsers die toch nog een beetje onzeker zijn over het fietsen met GPS, kunnen meerijden met een zogenaamde tempogroep. Bij deze groepen rijdt een toerleider voorop en wijst als het ware de weg. "Daarnaast vinden veel deelnemers het gezellig om met z'n allen te fietsen. Er zijn er drie: de groep voor recreatieve fietsers start om 8.10 uur, de sportieve groep om 8.20 uur en de fanatieke groep om 8.30 uur."

Perfecte dag
De insteek van de Tourclub Rijssen is nooit geweest om zoveel mogelijk deelnemers te trekken. Het doel is om hen een perfect verzorgde dag aan te bieden. De fietsers starten bij het Mölke, waar zij eerst een kop koffie krijgen. Onderweg zijn er vier verzorgingsposten, waar voor iedereen genoeg eten en drinken klaarstaat. Na de fietstocht krijgen zij een pasta-maaltijd bij het Mölke in Zuna. "De route verandert elk jaar, maar vaste onderdelen zijn de MTB-route in Rijssen en de Holterberg," zegt Wessels. "Het is tussen bedrijven ook fijn om even niet op GPS te fietsen en te genieten van het mooie gebied."

Bewuste keuze
De keuze voor slechts één afstand is bewust. "We willen het unieke karakter behouden," aldus Wessels. "Deze tocht trekt een bepaald type fietser aan die het aandurft om 130 kilometer te fietsen. Ook is het een voordeel dat deelnemers niet worden gehinderd door fietsers die bijvoorbeeld afslaan omdat ze een parcours van 60 kilometer fietsen.

Het deelnemersveld is divers met gevorderde fietsers en recreanten. Ook doen er mensen uit verschillende leeftijdsgroepen mee. "Er zijn 50- en 60-plussers die de marathon fietsen, maar ook mensen in de twintig." In totaal verwacht de organisatie zo'n 200 deelnemers.

Vooraf inschrijven kan via de website van Fietssport. De kosten bedragen 17 euro voor NFTU-leden en 20 euro voor niet-leden.
Ter plekke inschrijven bij het Mölke kan ook, dit is mogelijk vanaf 7.30 uur.

Foto: Mathijs Scholten.

Meer berichten