Kunstenaar Joep Gierveld laat vanachter de projecttafel beelden zien van Henk Blokhuis, in het grijze colbert bij het gordijn. Foto: Jan Joost.
Kunstenaar Joep Gierveld laat vanachter de projecttafel beelden zien van Henk Blokhuis, in het grijze colbert bij het gordijn. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Joep Gierveld opent expositie Henk Blokhuis in Rijssens Museum

door Rijssens Museum

RIJSSEN - Onder grote belangstelling opende kunstenaar Joep Gierveld zaterdag de expositie van kunstenaar Henk Blokhuis in het Rijssens Museum. Voorzitter Sylvia Rietberg van de werkgroep wisselexposities kon vele belangstellenden begroeten die de opening wilden bijwonen.

De kasteelhal was stampvol en uitstekend op temperatuur vanwege het prachtige weer. Maar dat kon Joep Gierveld niet verhinderen om met een paar goed gekozen PowerPointbeelden een portret te schilderen van zijn collega Henk Blokhuis. Volgens Gierveld mag Blokhuis dan groot van gestalte zijn, maar in de kunst laat hij zien dat hij 'groot is in het kleine'. Als voorbeelden toonde hij enkele ex librissen die ook in de expositie te bewonderen zijn.

Ex libris
Een ex libris is een eigendomsmerk dat boekenbezitters voorin hun boeken plakken. Het betekent letterlijk 'uit de boekerij van'.Het maken van originele ex librissen heeft zich in de loop der tijden tot een ware kunst ontwikkeld waarbij tekst, naam en afbeelding zo origineel mogelijk in het eigendomsmerk worden verwerkt.

Kwaliteiten
Gierveld adviseerde het publiek bij het bezoek van de expositie vooral niet op de kleintjes te letten bij het aanschaffen van kunstwerken van Blokhuis. De kunstwerken die te koop zijn, zijn van een oranje sticker voorzien. Verder vestigde Gierveld de aandacht op de kwaliteiten van Blokhuis om bij het schilderen het juiste lijnenspel en de kleuren te treffen. Als tekenaar is Blokhuis meesterlijk in staat om het menselijk lichaam in de juiste verhoudingen op papier te krijgen.

De beeldhouwer Blokhuis is als geen ander in staat om zijn beelden uit bijvoorbeeld marmer te bevrijden en de graficus Blokhuis verstaat de kunst van het wegsnijden bij het maken van lino´s.

Lezing
Na de gloedvolle aanprijzing door Gierveld was de expositie geopend en trok het gezelschap naar wisselzaal om de expositie te bewonderen. Er is een handleiding beschikbaar bij de expositie die loopt tot en met 12 januari 2019. Blokhuis houdt de komende tijd een lezing in het Rijssens Museum over de kunstvormen die hij beoefent. Tijd en plaats volgen zeer binnenkort.

Pedagogische Academie
Blokhuis geniet in de regio de nodige bekendheid onder onderwijsgevenden. Vele leerkrachten kennen hem nog als docent beeldende vakken op de Almelose pedagogische academie. Een aantal oud-studenten was zaterdagmiddag ook aanwezig om nog even van gedachten te wisselen met hun oud-leraar.

Meer berichten