Gerrit Averesch en Herman Wessels kregen een lintje voor hun vrijwilligerswerk.
Gerrit Averesch en Herman Wessels kregen een lintje voor hun vrijwilligerswerk. (Foto: )

Twee vrijwilligers Leemspoor zijn nu lid in de Orde van Oranje-Nassau

Het Rijssens Leemspoor vierde afgelopen zaterdag haar dertigste verjaardag. Het was niet alleen een speciale dag voor het Rijssens Leemspoor, maar ook voor twee vrijwilligers. Gerrit Averesch en Herman Wessels kregen een lintje voor hun jarenlange inzet.

''In de dertig jaar hebben vele vrijwilligers het Rijssens Leemspoor opgebouwd tot wat het nu geworden is. Hoewel elke vrijwilliger belangrijk is, zijn er twee vrijwilligers extra in het zonnetje gezet," aldus een woordvoerder.

Gerrit Averesch en Herman Wessels uit Rijssen waren erg verrast toen ze naar voren werden geroepen en door de burgemeester werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Drijvende kracht

Gerrit Averesch is al vanaf het jaar 2000 bestuurslid en vrijwilliger bij het Leemspoor. Sinds dit jaar is hij ook voorzitter. Hij is één van de drijvende krachten achter het Smalspoormuseum: als dienstleider regelt hij de planning en het onderhoud.mHij is zelf ook machinist en actief in de fondsenwerving en coördineert de diverse projecten binnen het Rijssen Leemspoor zoals het bouwen van een nieuwe loods. Ook onderhoudt hij de contacten met de inspectie Leefomgeving.

Humor

Herman Wessels was jarenlang vrijwilliger op de rolstoelbus van het Rode Kruis en is al sinds 1993 vrijwilliger bij de nationale dodenherdenking in Rijssen en sinds 1999 vrijwilliger bij het Rijssens Leemspoor.

In verband met zijn gezondheid doet hij het de laatste twee jaar iets rustiger aan. Herman heeft gezorgd voor het onderhoud van de baan, het materieel en de gebouwen, draaide kantinediensten en wierf vrijwilligers. Dit alles heeft hij altijd gedaan met zorg, humor en klantvriendelijkheid.

Speld

Naast Gerrit en Herman werden er nog twee vrijwilligers naar voren geroepen: Geert Bosch en Koos van der Burgh kregen allebei een herinneringsspeld van het Rijssens Leemspoor voor hun werk.

Geert Bosch is al 29 jaar lid en is de perronchef op de speciale rijdagen en daarnaast komt hij ook vaak met andere klusjes helpen.

Koos van der Burgh is sinds de oprichting al betrokken bij het Rijssens Leemspoor en heeft jarenlang de functie van voorzitter vervuld. Daarnaast onderhield hij ook contacten met andere railmusea.

Koos van der Burgh werd vorig jaar al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Meer berichten