Heka-naaisters met Manna Smit.
Heka-naaisters met Manna Smit.

Heuse stormloop op Heka-avonden

door Rijssens museum

Er is een ware stormloop ontstaan op de Heka-beeldpresentatieavonden op het Rijssens Museum. De eerste twee avonden rond de voormalige confectiefabriek op 8 en 15 oktober liepen nagenoeg ineens vol.

"Daarna hebben we snel een derde avond gepland", zegt Gerhard Baan van de Werkgroep Beeldpresentaties. "Op dinsdagavond 23 oktober, speciaal voor de mensen die op maandagavond andere verplichtingen hebben. Daar zijn nog enkele plaatsen vrij." De toegang is gratis, maar voor twee keer koffie of thee met iets erbij wordt een kleine vergoeding van 4 euro gevraagd.

Opgeven
Wie 23 oktober 's avonds niet kan, zou nog gebruik kunnen maken van maandagmiddag 29 oktober aanstaande. Op die middag heeft ViaVie Welzijn een beeldpresentatiemiddag gereserveerd op het museum, maar daar zijn nog zo'n 25 plaatsen over. "Wie daar belangstelling voor heeft, laat het ons even weten.'' Zegt Baan. Dat kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Heka. Aanmelden kan bij de balie van het museum aan de Kasteellaan 1b kan en telefonisch 0548 - 514 261.

Overweldigend
De beeldpresentaties op het Rijssens Museum hebben de afgelopen jaren veel belangstellenden getrokken. "Dat kwam eigenlijk goed op gang rond ons 65-jarig bestaan in 2016," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Toen verzorgden onze vrijwilligers een beeldpresentatieavond waarvoor we alle 65-jarigen hadden uitgenodigd. De belangstelling daarvoor was zo overweldigend dat er verschillende avonden extra gepland moesten worden."

Boy-bromfiets
Een grote publiekstrekker daarna was ook de reünie van het personeel van de Boy-bromfietsfabriek die Rijssen ooit rijk was. "Aanleiding voor die avond was de aankoop van de originele Boy-bromfiets van de Nijverdalse rijwielhandelaar Bert Aanstoot.

We hebben daarna het voormalige personeel en andere belangstellenden voor klassieke bromfietsen uitgenodigd. Gerrit ten Wolthuis verzorgde die avonden een beeldpresentatie over de opkomst en ondergang van de Rijssense Boy-bromfietsenfabriek. Daar zijn ook heel veel mensen geweest."

Heka
Direct na de succesvolle avonden rond de Boy-bromfiets kwam het idee op meer avonden te beleggen met bekende Rijssense bedrijven als thema. "Daar is duidelijk markt voor en de Heka werd toen direct genoemd," zegt Dannenberg. "Nou ja, na een zomer hard werken om al het beeldmateriaal op de juiste plek te zetten en de goede verhalen er bij te zoeken is het dan zover. Maandag 8 oktober gaat de eerste Heka-avond van start met een volle bak." Meer info op de website.

Meer berichten