Ds. Klaas van der Kamp levert al vele jaren zijn bijdrage aan de kerstnachtdienst in de streektaal van RTV Oost.
Ds. Klaas van der Kamp levert al vele jaren zijn bijdrage aan de kerstnachtdienst in de streektaal van RTV Oost. (Foto: )

'Streektaal wetenschappelijk belicht'

door Rijssens Museum

Lezing Klaas van der Kamp

De traditionele André Hottenhuislezing wordt dit jaar gehouden door Klaas van der Kamp. Dat doet hij op donderdag 4 oktober in het Rijssens Museum.

RIJSSEN – Voor de lezing kan gebruik gemaakt worden van de stijlvolle sociëteit van Kring Werkgevers Rijssen (KWR) in het kasteel. Het aantal zitplaatsen is beperkt. Wie zeker wil zijn van een plaats kan een kaart reserveren via info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Hottenhuis.

Streektaal

Ds. Klaas van der Kamp is in deze regio vooral bekend als de predikant van de jaarlijkse RTV Oost Kerstnachtdienst in de streektaal. Van der Kamp volgde daarin Anne van der Meiden op en vormt in de Kerstnachtdienst al jaren een soepel functionerend voorgangersduo met bisschoppelijk vicaris Ronald Cornelissen.
Van der Kamp is vanaf 1 september fulltime classispredikant voor de classis Overijssel-Flevoland van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daarvoor was hij lange tijd algemeen secretaris van de Nederlandse Raad van Kerken. Ook was hij als uitgever werkzaam bij de Royal Jongbloed in Heerenveen. Hij werkte onder meer mee aan de Roodletterbijbel, de Vrouwenbijbel en de Gespreksbijbel.

Visie

Voor de Hottenhuislezing heeft Van der Kamp gezocht naar een bijzondere manier waarop hij zijn visie op het belang van streektalen op zijn gehoor zal overbrengen.

De André Hottenhuislezing is genoemd naar wijlen drs. André Hottenhuis, de bekende Twentse etymoloog. Hottenhuis was een groot kenner van de Twentse streektaal en zette zich een leven lang in voor de erkenning van het Twents en streektalen in het algemeen. Uiterst populair was zijn weekrubriek 'Wat nog niet in Dijkhuis staat' in de Twentsche Courant Tubantia waarin hij wekelijks de herkomst en achtergronden van twee Twentse dialectwoorden- of -uitdrukkingen uitlegde.

''Het doel van Hottenhuislezing is om een wetenschappelijk verantwoord licht te laten schijnen op een of meerdere aspecten van de (Twentse) streektalen'', zo laat de organisatie weten.

Eerdere beroemdheden die de Hottenhuislezing verzorgden waren prof. dr. Anne van der Meiden en de Groningse hoogleraar Nedersaksische talen prof. dr. Simon Reker. De laatste keer werd de Hottenhuislezing gehouden in museum TwentseWelle in Enschede. Het woord werd toen gevoerd door de bekende neerlandicus drs. Wim Daniëls die dit voorjaar nog in Rijssen optrad.

De Hottenhuislezing is ooit in het leven geroepen door de Stichting Twentaal. Nadat TwentseWelle een andere koers ging varen, nam de Twente Akademie de organisatie van de lezing weer terug.

De koffie voor de lezing wordt geschonken vanaf 19.30 uur. De entree is 7,50 euro.

Kijk voor meer informatie op

rijssensmuseum.nl

Meer berichten