De dames van de Folkloregroep Riessen laten jeugdige bezoekers zien hoe vroeger de was door wringer werd gehaald. Foto: Albert Last.
De dames van de Folkloregroep Riessen laten jeugdige bezoekers zien hoe vroeger de was door wringer werd gehaald. Foto: Albert Last. (Foto: Rijssens Museum)

Gratis buitenactiviteiten bij De Oosterhof

door Rijssens Museum

RIJSSEN - De belangstelling voor de museumdinsdagen rond Kasteel De Oosterhof is goed. Ondanks de extreem hoge temperaturen namen nog heel wat mensen even een kijkje bij het gratis buitengebeuren bij het Rijssens Museum.

De vorige keer was het thema 'Wassen vroeger'. Daarbij werd medewerking verleend door de dames van de Folkloregroep Riessen.Voor deze gelegenheid hadden ze zich in authentiek Rijssense klederdracht gestoken. "In de daagse dracht," aldus één van de dames, "want als er vroeger gewassen werd, dan gebeurde dat natuurlijk niet in je zondagse pak." De dames werkten dan ook in de kroplap en ze droegen het zogenaamde kaapje, een praktische muts met een korte opstaande achterrand die de vrouwen van toen niet in hun bewegingen belemmerde.

Extra
De museumdinsdagen zijn bedoeld in extra mensen naar het museumterrein te trekken. "In de vakantieweken zien we nogal wat thuisblijvers die een kijkje komen nemen, maar ook veel toeristen maken van de gelegenheid gebruik om even de kasteelpoort in te lopen," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Enthousiast
Voor ouders en grootouders met kinderen is er altijd wat te doen op het buitenterrein. "We zetten iedere dinsdag onze antieke loopfiets klaar, net als ouderwetse hoepels en stelten. Het is altijd weer geweldig mooi om te zien dat de ouderwetse kinderspelen een feest van herkenning zijn voor de ouders en grootouders. Vaak doen ze het de kinderen enthousiast voor. Er zijn al heel wat mooie foto's gemaakt van opa's op stelten en oma's die achter een hoepel aan hollen."

Brandweerdag
Daarnaast rijden op de museumdinsdagen ook de brandweerwagens. Dinsdag 7 augustus was de lino-snijdag, waarbij oudere kinderen een linosnede en een afdruk hebben gemaakt. Dinsdag 14 augustus is de tweede brandweerdag. Dan is de Brandweer Twente weer present met demonstraties brandveiligheid- en preventie en het bekende brandweerautospringkussen.

Gratis
"Het buitengebeuren is helemaal gratis," zegt Dannenberg, "maar we hopen natuurlijk wel dat mensen door te komen ook nieuwsgierig worden om ons Internationaal Brandweermuseum te bekijken, het Rijssens Museum of de beroemde Van Heelkunstcollectie. En dat gebeurt trouwens ook heel vaak. Kinderen willen nog wel eens wat langer blijven hangen in het brandweermuseum, terwijl ouders dan een kijkje nemen in het kasteel, waar naast de vaste historische collectie ook de tijdelijke expositie 'Haar! Hoofdzaak!' is te zien."

Vlieger
De laatste zomermuseumdag is dinsdag 21 augustus. Dan staan de kinderspelen centraal en kunnen kinderen zelfs een echte ouderwetse vlieger in elkaar plakken.

Meer berichten