Foto: Parkgebouw

Samen onbekommerd de vakantie in

door Team Parkgebouw

'Er zijn veel verschillige mensen'

Het is 37 graden en een zacht windje waait door onze haren. Alle deuren staan open, de grond ligt bezaaid met gele blaadjes. Het ruikt naar hars en droog gras. De bomen laten de bladeren al vallen, het is 'hoogzomer herfst'. De laatste dag voor de vakantie. Nog even wat laatste offertes de deur uit, het restaurant schoonmaken, administratie op orde, antwoordapparaat er op. Dat soort dingen.

RIJSSEN - Onlangs was onze zomerbarbecue. Vrijwel alle medewerkers en vrijwilligers waren er, inclusief het wijkteam. We hebben heerlijk gegeten, wat gedronken, 'petje op, petje af' gedaan (waarbij de bedoeling van 'petje af' bij een enkeling niet helemaal duidelijk was, omdat ze het petje véél te leuk vond) en daarna voorlopig afscheid van elkaar genomen. Wat zijn we trots op dit team en wat hebben ze deze vakantie verdiend. Het afgelopen seizoen heeft iedereen weer op zijn of haar eigen manier kei-hard gewerkt om de Oude Dame op de kaart te zetten. Om iedereen te laten delen in de warmte en trots te laten zijn op dit unieke stukje Rijssen. En gezien alle positieve reacties is dit goed gelukt!

We vegen het zweet van ons voorhoofd. Het baat niet, met deze temperaturen stroomt het uit alle poriën. Het flesje water naast ons is alweer lauw. Een kopje koffie dan maar, iets warms drinken blijkt ook goed te zijn. De telefoon gaat, een paar laatste reserveringen, we zijn niet de enige die aan het afronden zijn. Op het terras nestelen een paar vakantiegasten zich nog even in het kleine streepje schaduw. Iedereen een lekker ijsje en dan weer verder. Wij gaan ook nog even verder, bijna klaar.

Voor de 'Nieuwsblad-verhalen' voor de komende weken verzamelen we herinneringen uit het archief. Eén gast zei: "In het restaurant van het Parkgebouw hing de spreuk: 'Onverschilligheid is het begin van mislukking'. Die spreuk ben ik nooit vergeten." De spreuk blijft ook door ons hoofd spoken… 'Onverschillig', een woord dat in de Van Dale wordt beschreven als: 'zich nergens om bekommerend'. De vakantietijd is er juist voor om je even nergens om te bekommeren, de boel de boel te laten. Alles even naar de achtergrond te zetten en uit te rusten. Onverschillig wordt het pas wanneer het loslaten geen doel heeft. Dán ligt mislukking op de loer. Wij zijn er niet bang voor. Ons doel is om weer terug te komen, vol inspiratie, nieuwe plannen en moed weer aan de slag te gaan.

Lezend door de geschiedenis van het Parkgebouw komen we heel wat 'verschillige' mensen tegen. Stuk voor stuk doeners die zorgden dat het Parkgebouw een huis voor iedereen was, die organiseerden, bouwden, alternatieven zochten en vochten voor haar bestaansrecht. En ze is er nog steeds. Al 104 jaar lang zorgden deze mensen er voor dat 'het lukte' en wat zijn wij blij dat we met ons hele keihard werkende en enthousiaste team een onderdeel van die geschiedenis mogen zijn.

Het is een bijzondere zomer in alle opzichten, de warmste, de droogste, mét bloedmaan en een vroege herfst. Maar voor ons is toch het meest bijzondere dat we na de zomer uitgezweet, uitgerust, verfrist en vol nieuwe herinneringen en ideeën weer terug mogen komen bij de Oude Dame. Omdat wij ons om haar bekommeren. Omdat we willen dat het lukt. Dát maakt het verschil!

Meer berichten