OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Fototeamholten.nl)

Nostalgie aan de voet van de Holterberg

HOLTEN - De traditionele Oogstdag vindt plaats op zaterdag 28 juli om 13.30 uur bij de Holterenk, gelegen aan de voet van de Holterberg. De opening wordt verricht door burgemeester Hofland. Daarna passeren verschillende oogstdemonstraties de revue.

Zo zal er rogge gemaaid worden met de zigt, waarbij de bindsters de garven zullen binden en zoals gebruikelijk zullen de garven daarna aan gasten gezet worden. Ook zal er gemaaid worden met verschillende machines, zowel getrokken door paarden als ook door tractoren. Met een oude dorsmachine, aangedreven door een oude tractor zal er graan gedorst worden en het stoppelland zal geploegd worden met paarden. Demonstraties van oude ambachten en diverse kramen met streekproducten zullen het geheel omlijsten. De toegang is gratis en er zal een gratis vervoer met huifkar vanaf de parkeerplaats op Kalfstermansweide.

De roggeakker is gelegen aan de voet van de Holterberg aan het eind van het bekende Beukenlaantje, achter het station.

Oude tractoren
Een week later, zaterdag 4 augustus, zal de Oogstdag nog een vervolg krijgen en wel door het ploegen van het stoppelland met oude tractoren met dito ploegen. Zo'n tien tractoren met één scharige wentel-,kantel- en handhef-ploegen zullen proberen om een strak stukje ploegwerk af te leveren.

Dit is puur een demonstratie van hoe het er in de vijftiger en zestiger jaren op ploeg gebied aan toe ging. Om 13.30 zullen de oude Hanomag's, Fergusons en Allis-Chalmers, enzovoort gestart worden voor dit klassieke gebeuren. Ook nu is de toegang weer geheel gratis.

Afbeelding: Fototeamholten.nl.

Meer berichten