Gemiddeld gaat een reismaatje acht tot tien keer met de deelneemster op pad, meestal één keer per week. Foto: MEE IJsseloevers.
Gemiddeld gaat een reismaatje acht tot tien keer met de deelneemster op pad, meestal één keer per week. Foto: MEE IJsseloevers. (Foto: MEE IJsseloevers)

Help een 14-jarig meisje op weg

door MEE IJsseloevers

RIJSSEN - Van a naar b met de fiets of met het openbaar vervoer. Veel mensen doen dit bijna zonder erbij na te denken. Voor de 14-jarige MEE op Weg deelneemster uit Rijssen is dat wel anders. Door haar beperking is zelfstandig reizen een grote uitdaging voor haar.

Een drempel die ze door alle spannende obstakels niet alleen durft te nemen. In het project MEE op Weg wil ze graag met het openbaar vervoer naar Enschede leren reizen.

Zelfvertrouwen
Eén van de vrijwilligers van het project MEE op Weg vertelt: "Het niet zelfstandig kunnen reizen gaf de 15-jarige deelneemster die ik mocht helpen steeds het gevoel dat ze afhankelijk van anderen was. Dan wordt het reizen ineens een heel groot ding. Ik heb gemerkt dat ze met mijn tijdelijke hulp veel meer kon dan ze zelf dacht. Dat is mooi om te zien. Ze was ontzettend trots toen ze na afloop van het traject een heel stuk zelfstandiger kon reizen via de routes die we geoefend hadden. Het zelfvertrouwen dat ze daarvan kreeg, straalde ook meteen uit op haar dagelijks leven. Het is bijzonder om dat voor iemand te kunnen doen."

Tijdelijk
Voor de MEE op Weg deelneemster uit Rijssen wordt gezocht naar een tijdelijk reismaatje (18+) die drie uur per week tijd heeft om de route van haar huis in Rijssen naar Enschede, met het openbaar vervoer, met haar te oefenen. "De deelneemster hoopt zelfstandiger te worden en heeft zin in het avontuur waarin ze samen met jou haar kansen en mogelijkheden in het verkeer ontdekt," aldus een woordvoerder. "Jij coacht en stimuleert haar daarbij. Die ontdekkingstocht is belangrijker dan daadwerkelijk geheel zelfstandig naar Enschede reizen."

Gemiddeld gaat een reismaatje acht tot tien keer met de deelneemster op pad, meestal eens per week. "Wanneer dat precies plaatsvindt, wordt afgestemd tussen jou en de ouders van de deelneemster. Tijdens het leerzame traject word je ondersteund door een MEE-consulent."

Aanmelden
Iedereen die meer informatie wil of zich wil aanmelden kan contact opnemen met consulente Sabine Hollak van MEE IJsseloevers via s.hollak@meeijsseloevers.nl of 06 - 30 99 83 55.

Meer berichten