Laila van Spoenk zet de laatste puntjes op de ‘i’ voordat de show begint. Foto: Jildou Dantuma van Nieuwerwets Creatief.
Laila van Spoenk zet de laatste puntjes op de ‘i’ voordat de show begint. Foto: Jildou Dantuma van Nieuwerwets Creatief. (Foto: Jildou Dantuma van Nieuwerwets Creatief.)

We feesten hier nog wel een tijdje door!

door Team Parkgebouw

RIJSSEN -  Na vier dagen van kinderstemmen, musicalliedjes en applaus is het nu rustig in het gebouw. De afgelopen week hadden we de achtste-groepers weer over de vloer en op onze planken. Dat begon 's ochtends om half negen al wanneer de eerste opgewonden kids verschenen op het terras, wachtend tot de deur openging.

Sjouwend met dozen, pannen, fietsen, kleding en andere attributen marcheerden de musicalsterren vervolgens naar het podium voor de laatste repetitie. Alle teksten werden nog even doorgenomen, stemoefeningen gedaan, tips van de leraar goed ingeprent, kortom alle puntjes werden nog even op de 'i' gezet voor het grote publiek. Spannend!

Een aantal van ons herinneren nog levendig de eigen eindmusical. De spanning, het eindeloze oefenen, het zoeken naar de juiste outfit. In de school werd een provisorisch podium gebouwd, een achtergrondje geschilderd en klaar. Maar dat was in de jaren 80 nog meer uitzondering dan regel. Nu bijna 40 jaar later is het een heuse Nederlandse traditie die wij jaarlijks van dichtbij mogen meemaken. Want natuurlijk is er geen betere plek voor zo'n optreden dan een echt theater.

Veel van de leerlingen hebben naast de lessen van hun leerkracht ook workshops gehad van Laila, onze eigen jeugdtheaterdocente van Spoenk. Onderwerpen als 'hoe sta je op het podium', 'hoe gebruik je je stem', 'hoe kruip je in de huid van een ander', werden door Laila op haar unieke wijze behandeld en de kids maken er dankbaar gebruik van.

Eigenlijk is het bijzonder dat de eindmusical zo'n traditie is geworden in Nederland. Waar het precies vandaan komt en wanneer het is ontstaan, kunnen we niet helemaal achterhalen. Maar wij zijn er blij mee. Als geen ander kennen we het gevoel van het 'theater'. De creativiteit, de diversiteit, het samenspel, het verkennen van je grenzen en het verrassingseffect. Je weet nooit helemaal wat de uitkomst is, het is nooit saai!

Met een eindmusical heb je als klas wat te doen zo aan het einde van het jaar. En er is voor elk wat wils. Hou je niet van zingen en op de voorgrond staan, dan blijf je lekker op de achtergrond in het ensemble. En natuurlijk zijn er ook functies voor diegene die helemaal niet zichtbaar willen zijn: het licht, het decor, de catering, er is genoeg te doen.


Wij begrijpen dus helemaal dat de 'Groep 8 Afscheidsmusical' een Nederlandse traditie is geworden. Wij nuchtere Hollanders hebben af en toe wel een warme creatieve boost nodig. Een periode die nog lang rond zingt in de herinnering van deze jonge mensen. Een periode waarin een aantal van hen misschien wel verborgen talenten heeft ontdekt. En wie weet zien we deze jonge mensen in de toekomst wel weer terug op ons eigen podium. Of gewoon als gast in onze zaal. Omdat hier en nu de liefde voor theater is ontstaan.

We sluiten de deuren van de theaterzaal. Na minstens twaalf keer de musical gehoord te hebben, zal het wel even duren voordat al die liedjes weer uit ons hoofd zijn verdwenen. En inderdaad… want terwijl we alles klaarzetten voor de laatste party's voor de zomersluiting, horen we onszelf heel toepasselijk zingen: 'We feesten hier nog wel een tijdje door!'

Meer berichten